1515
Annons

Tyska lyxjätten intar New York-börsen

Tröstshopping under pandemin har lyft intresset för det tyska nätmodebolaget Mytheresa, specialiserad på lyxmärken.

Bolaget värderades vid torsdagens nyintroduktion på New York-börsen till 18,5 miljarder kronor.

Foto:Mark Lennihan, Mark Lennihan, Mark Lennihan

Det har varit en lång resa för Mytheresa. Den började redan 1987 som en ”boutique” för damer i den välmående sydtyska storstaden München.

För 15 år sedan startade ägarparet Susanne och Christoph Botschen näthandel från butikens övervåning.

Det gick så bra att den amerikanska varuhuskedjan Neiman Marcus fick upp ögonen för bolaget och köpte det 2014 för 150 miljoner dollar, motsvarande 1,25 miljarder kronor.

Mytheresa, som nu har nära 900 anställda, har för länge sedan vuxit ur butiken i centrum och har flyttat huvudkontoret till en förort till München. 

Där är man för övrigt granne med dammodeklassikern Escada, grundad av svenskan Margaretha Ley 1978, som efter många turer nu ägs av ett amerikanskt investmentbolag.

Mytheresa fortsätter att expandera. För två år sedan började bolaget sälja barnkläder, och för ett år även herrmode.

Bland de 250 varumärken finns lyxklassiker som Balenciaga, Burberry, Givenchy, Gucci, Prada, Versace, Valentino – och svenska Acne Studios.

Mytheresa hade en fördel av att starta i en tid innan stora lyxkoncerner som Kering (tidigare PPR, Pinault-Printemps-Redoute) och LVMH hade byggts upp, sa grundaren Christoph Botschen i samband med försäljningen till Neiman Marcus.

”Därför var det mycket enklare för oss att att bygga en multibrand-affär med mycket hög kvalitet. Om någon i dag skulle börja från noll med samma blandning av märken som oss - det är inte görbart. De får helt enkelt inte varorna.”, sa han till Die Welt för sju år sedan.

”Dessutom har de viktiga städerna redan dessa affärer på plats”, fortsatte Susanne Botschen.

Det senaste räkenskapsåret, som slutade den 30 juni 2020, ökade nettoförsäljningen med 19 procent till 450 miljoner euro, motsvarande 4,54 miljarder kronor. Bara omkring en femtedel av försäljningen stannar i Tyskland, medan omkring 10 procent går till USA och den växande Kinamarknaden.

Mytheresa lyckade också vända till vinst, med ett nettoresultat på drygt 64 miljoner kronor. Året dessförinnan blev det en förlust på 75 Mkr.

Michael Kliger, koncernchef sedan 2015, räknar med fortsatt stark tillväxt.

”Hittills är lyx betydligt mindre digital än andra branscher. I dag ligger andelen lyxmode som säljs på nätet på ungefär 12 procent. Det borde stiga till 30 procent”, säger han enligt affärstidningen Handelsblatt.

Däremot har varuhusen problem, inte minst under coronapandemin, vilket har fått den amerikanska ägaren på fall. I samband med att Neiman Marcus ansökte om konkursskydd i maj 2020 fördes innehavet över till ett holdingbolag i Nederländerna. Siktet var inställt på börsen, vilket alltså infrias nu.

Intresset för aktien har varit stort. I måndags höjde moderbolaget MYT Netherlands Parent BV prisspannet för teckningsrätterna från 16-18 dollar till 24-26 dollar. På onsdagen fastställdes teckningskursen till högstanivån 26 dollar.

Det gör att hela bolaget värderas till 2,23 miljarder dollar, motsvarande 18,5 miljarder kronor.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Nu kommer den höjda garantipensionen

På torsdag kommer den första pensionsutbetalningen där höjningen av garantipensionen från i juni ingår.

”Totalt är det ungefär en miljon pensionärer som får en höjd pension med upp till tusen kronor”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Tre av fyra som får höjd pension är kvinnor”, tillägger han.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som också är med på pressträffen kallar höjningarna av pensionen – som kommer samtidigt som bostadstillägget höjs – för efterlängtat.

”Det är mycket pengar för de som har låga pensioner”, säger hon.

För en ensamstående pensionär som bara har garantipension höjs ersättningen före skatt till 9 781 kronor, från tidigare 8 779 kronor. Höjningen av bostadstillägget uppgår till minst 300 kronor per månad för ensamstående och 150 kronor per månad för sammanboende.

Förslaget klubbades i riksdagen med minsta möjliga marginal. Den partilösa ledamoten, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, fällde till slut den avgörande rösten när frågan avgjordes.

Från oppositionen har höjningen av garantipensionen bland annat kritiserats för att detta gör att skillnaden i pensionsersättning för de som jobbat och de som inte har jobbat har blivit för liten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera