Det har varit en lång resa för Mytheresa. Den började redan 1987 som en ”boutique” för damer i den välmående sydtyska storstaden München.
För 15 år sedan startade ägarparet Susanne och Christoph Botschen näthandel från butikens övervåning.
Det gick så bra att den amerikanska varuhuskedjan Neiman Marcus fick upp ögonen för bolaget och köpte det 2014 för 150 miljoner dollar, motsvarande 1,25 miljarder kronor.
Mytheresa, som nu har nära 900 anställda, har för länge sedan vuxit ur butiken i centrum och har flyttat huvudkontoret till en förort till München.
Där är man för övrigt granne med dammodeklassikern Escada, grundad av svenskan Margaretha Ley 1978, som efter många turer nu ägs av ett amerikanskt investmentbolag.
Mytheresa fortsätter att expandera. För två år sedan började bolaget sälja barnkläder, och för ett år även herrmode.
Bland de 250 varumärken finns lyxklassiker som Balenciaga, Burberry, Givenchy, Gucci, Prada, Versace, Valentino – och svenska Acne Studios.
Mytheresa hade en fördel av att starta i en tid innan stora lyxkoncerner som Kering (tidigare PPR, Pinault-Printemps-Redoute) och LVMH hade byggts upp, sa grundaren Christoph Botschen i samband med försäljningen till Neiman Marcus.
”Därför var det mycket enklare för oss att att bygga en multibrand-affär med mycket hög kvalitet. Om någon i dag skulle börja från noll med samma blandning av märken som oss - det är inte görbart. De får helt enkelt inte varorna.”, sa han till Die Welt för sju år sedan.
”Dessutom har de viktiga städerna redan dessa affärer på plats”, fortsatte Susanne Botschen.
Det senaste räkenskapsåret, som slutade den 30 juni 2020, ökade nettoförsäljningen med 19 procent till 450 miljoner euro, motsvarande 4,54 miljarder kronor. Bara omkring en femtedel av försäljningen stannar i Tyskland, medan omkring 10 procent går till USA och den växande Kinamarknaden.
Mytheresa lyckade också vända till vinst, med ett nettoresultat på drygt 64 miljoner kronor. Året dessförinnan blev det en förlust på 75 Mkr.
Michael Kliger, koncernchef sedan 2015, räknar med fortsatt stark tillväxt.
”Hittills är lyx betydligt mindre digital än andra branscher. I dag ligger andelen lyxmode som säljs på nätet på ungefär 12 procent. Det borde stiga till 30 procent”, säger han enligt affärstidningen Handelsblatt.
Däremot har varuhusen problem, inte minst under coronapandemin, vilket har fått den amerikanska ägaren på fall. I samband med att Neiman Marcus ansökte om konkursskydd i maj 2020 fördes innehavet över till ett holdingbolag i Nederländerna. Siktet var inställt på börsen, vilket alltså infrias nu.
Intresset för aktien har varit stort. I måndags höjde moderbolaget MYT Netherlands Parent BV prisspannet för teckningsrätterna från 16-18 dollar till 24-26 dollar. På onsdagen fastställdes teckningskursen till högstanivån 26 dollar.
Det gör att hela bolaget värderas till 2,23 miljarder dollar, motsvarande 18,5 miljarder kronor.