1515
Annons

Tyska företag står inför tuffa beslut

De minskade gasleveranserna från Ryssland gör att tyska företag nu förbereder sig för vad som kan hända om gasen sinar helt. Kolkraft, nya ledningar för olja och prioriteringslistor för olika anläggningar är några av förslagen på bordet. 

Foto:Michael Sohn, Martin Meissner

Företaget Kelheim Fibre, som tillverkar specialfibrer av viskos som används i hygienprodukter, har bett den tyska staten om hjälp med att finansiera en ombyggnation av sitt gaskraftverk, så att det kan drivas av olja i stället, skriver Reuters. Projektet väntas ta sex till åtta månader att färdigställa och kommer att kosta 2 miljoner euro, motsvarande drygt 21 miljoner kronor.

Kemijätten Basf ser å sin sida över vilka produktionsanläggningar som kan stängas ner först vid en gaskris, medan konkurrenten Lanxess överväger att skjuta upp en planerad nedstängning av ett kolkraftverk.

Basfs produktionsanläggning i Ludwigshafen är den industriella anläggning som konsumerar mest energi i hela Tyskland och står för över 1 procent av den totala efterfrågan i landet. Så länge gasleveranserna till anläggningen inte minskar med mer än 50 procent väntas man kunna upprätthålla sin produktion, men om de sjunker markant under den nivån skulle man behöva avbryta verksamheten. 

Staffan Reveman, energianalytiker och konsult åt den tyska industrin, säger till TT att en nedstängning av Ludwigshafen – som är världens största kemikomplex – skulle skapa stora problem för hela den tyska industrin.  

”Skulle det bli ett gasstopp så blir det ju panik”, säger han.  

Under våren har den tyska elnätsmyndigheten påbörjat ett krisarbete, bland annat med syftet att ta ställning till vilka företag som i nödfall ska kopplas bort från gasnätet. I söndags meddelade man också att man kommer att införa ett auktionssystem där man kommer betala företag som minskar sin gaskonsumtion, vilket har välkomnats av industrin. 

”Det här styr minskningarna dit de gör minst skada”, säger Karl Haeusgen, som leder den tyska ingenjörsorganisationen VDMA till Deutsche Welle.  


Chipirón - lekfullt och ambitiöst

Krögarna Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm bjuder på det spanska köket i den fullsatta lilla krogen.

SMÅTT OCH GOTT. På Chipirón serveras bland annat följande tapas: Pelotinoliver med torkad vild oregano, kronärtskocka med brynt smör, grillad pulpo med jalapeño, lime och aioli, boquerones med friterad potatis och fermenterad chili, banderillas (spanskt picklesspett) och ­spritärtor med smörad kojibuljong, pequillos, briquesta och chorizoolja.
SMÅTT OCH GOTT. På Chipirón serveras bland annat följande tapas: Pelotinoliver med torkad vild oregano, kronärtskocka med brynt smör, grillad pulpo med jalapeño, lime och aioli, boquerones med friterad potatis och fermenterad chili, banderillas (spanskt picklesspett) och ­spritärtor med smörad kojibuljong, pequillos, briquesta och chorizoolja.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Vi var ledsna – men nu är vi glada. Med Jim & Jacob försvann en liten, men naggande god, kvarterskrog på Surbrunnsgatan i Stockholm, som Di Weekend flera gånger har hyllat. Under pandemin växte den, men när hotellet bredvid ville ha tillbaka sin frukostmatsal ”blef stugan mig trång” för att återge 1800-talspoeten Erik Gustaf Geijer. Nu har den lilla lokalen fått ny stil och fler platser. 

Ett kyligt glas albariño inleder middagen tillsammans med ett par boquerones, alltså strömming på spanskt vis, vackert serverat ovanpå en friterad potatiskaka. Det är lekfullt, ambitiöst och representativt för krögarna Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm – flankerade av Jonathan Mattsson som bland annat ansvarar för serveringspersonal. 

Det lyckas han bra med. Di Weekend klagade nyligen över servicenivån på systerkrogen Kasten, men får på Chipirón ett trevligt och kunnigt bemötande. Vinförslagen är pålästa, maten kommer snabbt och en muslimsk gäst får säker och fläskfri vägledning. Olyckligtvis för vederbörande är den enda för honom opassande rätten också en av de godaste: spritärtor i en japanskt betonad buljong med paprika, ost och smakrik chorizosås. Även en tonfisk gör stora avtryck, vackert upplagd med padrón-paprika och mojo verde, en grön sås från Teneriffa med mycket koriander. Ett av vinerna kommer förresten också från Kanarieöarna. Det är väl ungt och fruktigt, men det gör inte så mycket. 

Tanken är att Chipirón ska fungera som ett testkök inför kommande lanseringar från krögarna, som sägs leta efter en ny lokal för krogformatet Jim & Jacob. Här är en stilla vädjan på plats: svenska krögare får gärna bli lite bättre på att uppdatera sina hemsidor. Den som googlar sig fram till ursprungskrogen Jim & Jakob i dag möts av budskapet att renovering pågår. Instagram är förvisso mediet framför andra i Krogsverige, men uppdaterad information även på webbsidor skulle underlätta för många krogbesökare. 

Jacob Nermark Hjelm har beskrivit lilla Chipirón som en bar med lättsam känsla, fast med ett skafferi av smakbomber. Det kan sägas om flera saker vi provar och delar i den ofta fullsatta lilla krogen. En skivad stek, från den så populära kosorten Rubia Gallega, smakar fullständigt enastående. Vid ett återbesök har kossan tyvärr vandrat vidare och finns inte längre på menyn, i stället erbjuds en piggvar. 

Tanken är att menyn ska ändras ofta, vilket är välkommet. Eftersom menyn är liten, med sju eller åtta mellanrätter att dela, riskerar täta besök på Chipirón att bli en smula repetitiva. Just en upprepning skapar tyvärr också den största besvikelsen. En kväll smakar grillad pulpo, alltså en bläckfiskarm på spanskt vis, så underbart knaprigt och karamelliserat bränt att ett slagsmål är på väg att bryta ut runt bordet. Nästa gång har två trötta armar täckts av ett lager lök, som för att dölja en tuggummiliknande konsistens som den här gången helt saknar smak. Den missen, samt en rätt tråkig omelett med pinjenötter och sparris. förtar dock inte det överlag mycket starka intrycket, som håller hela vägen till efterrätten. 

En havssaltig chokladkräm serveras med plockvänliga och krispiga brödbitar, som gör rätten lätt att dela. Den andra desserten är en kreativ blandning av jordgubbar och frisk citronsorbet, som med generös hand dränkts i gin av servitrisen. Det kan tyckas udda, men gifter sig fint. 

När menyn har hunnit förändras lite mer kommer vi tillbaka, då med siktet inställt på den lilla uteserveringen framför Sibiriens piggaste nytillskott. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?