Annons

Tyska fackets coronalösning: Inför fyradagars arbetsvecka

Det tyska storfacket IG Metall föreslår fyradagars arbetsvecka för att behålla fler jobb inom tillverkningsindustrin i kölvattnet av coronapandemin. Det rapporterar Reuters.

En arbetare jobbar med BMW:s i8-modell i Leipzig, Tyskland.
En arbetare jobbar med BMW:s i8-modell i Leipzig, Tyskland.Foto:Krisztian Bocsi

En styrelseledamot i IG Metall sade i juli att omkring 300.000 jobb i den tyska tillverkningsindustrin riskerar att försvinna, varav tiotusentals är direkt hänförliga till elektrifieringen inom fordonsindustrin, rapporterar Reuters. 

”Fyradagarsveckan skulle kunna göra det möjligt att behålla jobb inom industrin i stället för att de försvinner”, sade fackförbundets ordförande Jörg Hofmann, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Fackledaren sade vidare att en sådan åtgärd inte nödvändigtvis skulle leda till att anställda tvingas att gå ned i lön, skriver nyhetsbyrån.

IG Metall representerar 2,3 miljoner anställda inom den tyska tillverkningsindustrin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?