1515
Annons

Tyska covidskeptikerna drömmer om Sverige

Fanor från tyska kejsardömet, skyltar med konspirationsteorier – och svenska flaggor. För Tysklands brokiga skara av ”coronaskeptiker” har Sverige blivit ett drömland.

”Anders Tegnell har gjort ett ytterst professionellt jobb”, säger ekonomiprofessorn Stefan Homburg.

Berlin, en torsdag i september. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har just tagit emot Stefan Löfven för ett möte om aktuella EU-frågor.

Utanför förbundskanslerämbetet har en liten grupp människor samlats, utrustade med svenska flaggor och en skylt med texten ”Rädda oss!”. Budskapet är inte en vädjan om eldunderstöd i budgetstriderna i Bryssel, utan syftar på den svenska pandemipolitiken, som blivit en förebild för Tysklands växande rörelse av covidskeptiker. Eller som de kallar sig själva: Querdenker, folk som vågar tänka annorlunda.

På bilderna från de många demonstrationer mot regeringens coronapolitik som har hållits i Tyskland sedan i våras står yoginis och skäggiga hippies i harembyxor sida vid sida med heilande nynazister. Konspirationsteoretiska symboler och Make America Great Again-kepsar syns jämte fredsduvor och hbtq-flaggor.

Men en sak har många av protestdeltagarna gemensamt: kärleken till Sverige. Det är ingen ovanlig böjelse i Tyskland, ett land som gärna idealiserar landet ”Bullerbü”. Men medan Sverigebilden i de breda folklagren har fått sig en törn av de mörka svenska dödssiffrorna håller många i Querdenker-rörelsen fast vid sin dyrkan.

Därav flaggorna.

”Många demonstranter använder den svenska flaggan för att uttrycka att de också vill ha en politik som den i Sverige. Den har blivit en protestsymbol”, säger Stefan Homburg, professor i offentliga finanser vid Leibniz-universitetet i Hannover.

Homburg har själv gjort sig känd som en hård kritiker av Merkelregeringens pandemipolitik, med kontaktförbud och munskyddskrav i bland annat butiker och kollektivtrafiken. Han ser i stället Sverige som ett föregångsland, och hyllar den svenska statsepidemiologen Anders Tegnells insats som ”ytterst professionell”.

”Åtgärderna som Tyskland och många andra har vidtagit är fullständigt oproportionerliga. Det är en överreaktion. Under första vågen i våras såg vi högre dödstal i Sverige än i Tyskland, men i backspegeln vet vi att det inte handlade om vår lockdown, utan om en ”dry tinder”-effekt”, hävdar han.

Med detta menar Homburg att de höga svenska dödstalen kan förklaras med att flera av grannländerna hade dödligare utbrott av den vanliga säsongsinfluensan under åren som föregick covid-19-pandemin.

Många av dem som dog i Sverige i våras hade under andra omständigheter, med större influensaspridning, dött redan i fjol, tror han.

Protestforskaren Simon Teune vid Berlins tekniska universitet (TU Berlin) spår att Querdenker-rörelsens svenskkoppling kommer att försvagas, i och med att smittotal och dödsstatistik allt tydligare talar till Sveriges nackdel.

”I början användes Sverige som ett väldigt starkt argument för att vi inte skulle ha så starka inskränkningar. Nu är det inte så tydligt längre. Min uppfattning är att kopplingen till Sverige har blivit svagare”, säger han.

TT: Vad kommer i stället?
”Den senaste tiden har det varit mycket tal om Donald Trump och hans hantering av coronakrisen, vilket ju framstår som absurt givet att USA med god marginal är sämst vad gäller smittotal och dödlighet. Det blir också allt fler Qanon-banderoller (en amerikansk konspirationsteori). Förklaringen är kanske att Sverige har justerat sina restriktioner och inte längre framstår som samma frihetliga paradis.”


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?