Tyska centralbankschefen varnar för räddning av Monte dei Paschi

Den tyske centralbankschefen Jens Weidmann varnade i en intervju med Bild för att gå alltför snabbt fram med en räddning för Monte dei Paschi.

Jens Weidmann.
Jens Weidmann.Bild:TT

Det rapporterar Bloomberg News.

Han sade att ribban bör ligga högt för att använda offentliga medel för att rädda banken och att sådana medel bara bör användas i sista hand. Den italienska regeringens planer på stöd bör bara användas till banker som i grunden är livskraftiga.

ECB uppgav i helgen att Monte dei Paschi saknar 8,8 miljarder euro i kapital för att uppfylla kraven i stresstesterna.

Jens Weidmann sade att EU-länderna i princip har kommit överens om nya regler för att stötta bankerna, där investerare och inte staten får ta den huvudsakliga bördan.

"Detta bör i synnerhet skydda skattebetalarna och hålla investerarna ansvariga. Statliga medel ska bara användas i sista hand, och därför har ribban lagts högt", sade han.

Han sade också att ECB förväntar sig att inflationen ska stiga mot 2-procentsmålet senast 2019, men att påbörja en åtstramning då skulle vara alltför sent.

"Vi måste agera framåtblickande. Det innebär att strama åt tömmarna så snart som inflationen börjar befinna sig på en uthållig bana mot målet", sade han enligt Bloomberg News, och tillade att nollränta inte är ett "permanent tillstånd".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?