Annons

Tyska biljättarna ska utveckla elbil tillsammans

De tyska fordonstillverkarna BMW och Daimler har det senaste halvåret aviserat en rad samarbeten. Bland annat ska bolagen investera i en gemensam bildelningstjänst, men också fördjupa samarbetet inom området självkörande fordon och system för förarassistans. Det har också talats om samarbeten gällande gemensamma fordonsplattformar.

Foto:Carl-Johan Lejland

Utvecklingen av nya fordon förefaller dock att begränsas till att ta fram en billig, kompakt elbil som ska tillverkas i Kina, skriver Süddeutsche Zeitung (SZ) på tisdagskvällen. Några slutgiltiga beslut ska dock inte ha fattats.

Enligt SZ har bolagen i flera månader förhandlat om ett möjligt samarbete för hela modellutbudet, något som nu alltså inte ser ut att bli av.

Den tänkta elbilen ska prissättas i intervallet 27.500-32.500 euro och ska i format motsvara BMW 1-serien. Produktion ska ske genom ett hälftenägt samriskbolag, enligt tidningen.

Motståndet mot ett mer omfattande samarbete på modellsidan sägs ha varit störst på BMW-sidan, där det funnits en rädsla för att varumärket skulle spädas ut.

Inte heller elbilssamarbetet, som ännu är en öppen fråga, är utan kritiker. Båda tillverkarna har redan ingått olika typer av partnerskap med kinesiska tillverkare. I Mercedes fall handlar det om att utveckla minibilen Smart för den kinesiska marknaden och BMW har avtal om att utveckla nästa generation av Mini med Great Wall.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?