ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyska biljättarna ska utveckla elbil tillsammans

  • Foto: Carl-Johan Lejland

De tyska fordonstillverkarna BMW och Daimler har det senaste halvåret aviserat en rad samarbeten. Bland annat ska bolagen investera i en gemensam bildelningstjänst, men också fördjupa samarbetet inom området självkörande fordon och system för förarassistans. Det har också talats om samarbeten gällande gemensamma fordonsplattformar.

Utvecklingen av nya fordon förefaller dock att begränsas till att ta fram en billig, kompakt elbil som ska tillverkas i Kina, skriver Süddeutsche Zeitung (SZ) på tisdagskvällen. Några slutgiltiga beslut ska dock inte ha fattats.

Enligt SZ har bolagen i flera månader förhandlat om ett möjligt samarbete för hela modellutbudet, något som nu alltså inte ser ut att bli av.

Den tänkta elbilen ska prissättas i intervallet 27.500-32.500 euro och ska i format motsvara BMW 1-serien. Produktion ska ske genom ett hälftenägt samriskbolag, enligt tidningen.

Motståndet mot ett mer omfattande samarbete på modellsidan sägs ha varit störst på BMW-sidan, där det funnits en rädsla för att varumärket skulle spädas ut.

Inte heller elbilssamarbetet, som ännu är en öppen fråga, är utan kritiker. Båda tillverkarna har redan ingått olika typer av partnerskap med kinesiska tillverkare. I Mercedes fall handlar det om att utveckla minibilen Smart för den kinesiska marknaden och BMW har avtal om att utveckla nästa generation av Mini med Great Wall.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies