1515

Tysk ekonomi rusar

Europas tyngsta ekonomi och Sveriges största handelspartner, Tyskland, ökar takten.
Ifo-institutet i München höjde på torsdagsmorgonen sin prognos för nästa års tyska BNP-tillväxt från 2,0 till 2,6 procent.

Bild:AP Photo

Stark export kan dock ge problem med Donald Trump.

Tillväxten på 2,6 procent är den högsta sedan 2011, då Tyskland vände upp efter finanskrisen. Nu läggs tillväxten på en serie starka år.

”Den tyska ekonomin är i utmärkt form. Den impuls som vi har sett 2017 fortsätter långt in i 2018”, kommenterar Ifochefen Clemens Fuest.

Ifo reviderade nyligen även upp prognosen för 2017 från 1,8 till 2,3 procent. Hade inte Tyskland haft ovanligt många helgdagar under det här året, bland annat 500-årsdagen av reformationen, hade tillväxten blivit hela 2,5 procent.

”Många branscher, från byggande till tillverkning och distribution, blomstrar. Det är därför Ifo-indexet för affärsklimatet ständigt sätter nya rekord”, säger Timo Wollmershäuser, analyschef på Ifo, enligt ett pressmeddelande.

Den starka ekonomin lyfter arbetsmarknaden. Antalet sysselsatta väntas öka från rekordhöga 44,3 miljoner i år till 44,8 miljoner nästa år och 45,2 miljoner 2019, enligt Ifo-prognosen.

Samtidigt väntas arbetslösheten sjunka från 5,7 till 4,9 procent av arbetskraften de närmaste två åren. Det är den lägsta nivån efter den tyska återföreningen 1990.

Trots hög takt i industrin och arbetskraftsbrist i flera branscher tar inte inflationen fart. Ifo räknar med att konsumtionspriserna ökar med 1,8 procent i år, 1,9 procent nästa år och 2,2 procent 2018.

Fortsatta exportframgångar gör att bytesbalansen väntas öka från 252 miljarder euro, motsvarande 2.500 miljarder kronor, i år till 278 miljarder euro, 2.760 miljarder kronor, 2019 enligt Ifo-prognosen.

Bytesbalansen ligger därmed på höga 7,8 procent av BNP de närmaste två åren, vilket öppnar för ny kritik och hot om handelshinder från USA:s president Donald Trump.

Starka företag, låg arbetslöshet och ökade skatteintäkter gör att Ifo tror att det tyska budgetöverskottet de närmaste två åren ökar med 50 procent till 62,1 miljarder euro, motsvarande 615 miljarder kronor.

Ifo lägger dock in en brasklapp: Förhandlingarna för att få ihop en ny tysk regering kan leda till dyra kompromisser för att få in Socialdemokraterna i en ny stor koalition med Kristdemokraterna.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?