1515
Annons

Tysk ekonomi rusar

Europas tyngsta ekonomi och Sveriges största handelspartner, Tyskland, ökar takten.
Ifo-institutet i München höjde på torsdagsmorgonen sin prognos för nästa års tyska BNP-tillväxt från 2,0 till 2,6 procent.

Bild:AP Photo

Stark export kan dock ge problem med Donald Trump.

Tillväxten på 2,6 procent är den högsta sedan 2011, då Tyskland vände upp efter finanskrisen. Nu läggs tillväxten på en serie starka år.

”Den tyska ekonomin är i utmärkt form. Den impuls som vi har sett 2017 fortsätter långt in i 2018”, kommenterar Ifochefen Clemens Fuest.

Ifo reviderade nyligen även upp prognosen för 2017 från 1,8 till 2,3 procent. Hade inte Tyskland haft ovanligt många helgdagar under det här året, bland annat 500-årsdagen av reformationen, hade tillväxten blivit hela 2,5 procent.

”Många branscher, från byggande till tillverkning och distribution, blomstrar. Det är därför Ifo-indexet för affärsklimatet ständigt sätter nya rekord”, säger Timo Wollmershäuser, analyschef på Ifo, enligt ett pressmeddelande.

Den starka ekonomin lyfter arbetsmarknaden. Antalet sysselsatta väntas öka från rekordhöga 44,3 miljoner i år till 44,8 miljoner nästa år och 45,2 miljoner 2019, enligt Ifo-prognosen.

Samtidigt väntas arbetslösheten sjunka från 5,7 till 4,9 procent av arbetskraften de närmaste två åren. Det är den lägsta nivån efter den tyska återföreningen 1990.

Trots hög takt i industrin och arbetskraftsbrist i flera branscher tar inte inflationen fart. Ifo räknar med att konsumtionspriserna ökar med 1,8 procent i år, 1,9 procent nästa år och 2,2 procent 2018.

Fortsatta exportframgångar gör att bytesbalansen väntas öka från 252 miljarder euro, motsvarande 2.500 miljarder kronor, i år till 278 miljarder euro, 2.760 miljarder kronor, 2019 enligt Ifo-prognosen.

Bytesbalansen ligger därmed på höga 7,8 procent av BNP de närmaste två åren, vilket öppnar för ny kritik och hot om handelshinder från USA:s president Donald Trump.

Starka företag, låg arbetslöshet och ökade skatteintäkter gör att Ifo tror att det tyska budgetöverskottet de närmaste två åren ökar med 50 procent till 62,1 miljarder euro, motsvarande 615 miljarder kronor.

Ifo lägger dock in en brasklapp: Förhandlingarna för att få ihop en ny tysk regering kan leda till dyra kompromisser för att få in Socialdemokraterna i en ny stor koalition med Kristdemokraterna.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Byggaren Elin Engström tar höjd med stora lyft

ORRVIKEN. Elin Engström hade ingen erfarenhet av byggbranschen när hennes pappa frågade om hon ville ta över hans företag. Nu är hon inne på sitt tredje år som byggare och ångrar sig inte en sekund.

Elin Engström.
Elin Engström.Foto:Malin Palmqvist
Foto:Malin Palmqvist
Foto:Malin Palmqvist

Regnmolnen hopar sig över det hus som växer fram på en höjd i jämtländska Orrviken. En klar dag kan man se ut över Storsjön och fjällvärlden. Plattan är gjuten, ytterväggarna resta och i eftermiddag ska innerväggar och takstolar lyftas på plats. 

Det är tre år sedan Elin Engström fick frågan av sin pappa Anders Engström om hon ville ta över hans byggfirma. Då hade hon jobbat på ett it- och scanningsföretag i tio år och längtade efter att byta bana. Starta eget låg närmast till hands, men inom vad?

”Pappa ringde en dag innan midsommar och frågade, skulle du vilja ta över firman? Jag var tvungen att fråga flera gånger, menar du byggfirman?”, säger Elin Engström. 

Varken hon eller hennes pappa är mycket för att dra saker i långbänk och fast hon hade midsommarhelgen på sig att fundera svarade hon ja redan innan helgen. Den första oktober samma år blev A. Engströms Bygg i stället E. Engströms Bygg och Entreprenad AB. Rent praktiskt behöll hennes pappa sitt bolag eftersom han även hade fastigheter i bolaget som han skulle fortsätta arbeta med. Elin Engström startade ett nytt bolag och tog över hans anställda och det som hörde till byggsidan av bolaget.

Ingen av hennes två systrar, som båda jobbar inom vården, var intresserade av att ta över. Själv har Elin Engström alltid tyckt om att bygga, men på hobbynivå. 

”Praktiskt jobb har alltid tilltalat mig och nu blev det så. Jag ångrar det inte en sekund. Det här ska jag göra tills jag blir gråhårig och gammal”, säger hon. 

År 2018 satte regeringen ett mål om att minst 25 procent av de som nyanställs i bygg- och anläggningsbranschen år 2030 ska vara kvinnor. Enligt statistik från SCB, sammanställd av Byggföretagen, var endast 11 procent av de anställda i bygg- och anläggningsbranschen kvinnor år 2019. 

En lastbilschaufför som nyligen levererade ett hus till Elin Engströms företag berättade att det var första gången han stötte på en kvinnlig byggare.

”Om man har kört hus i 16 år har man ju ändå levererat några hundra hus, så det är ganska dåliga siffror”, säger hon. 

Som kvinna har man lite mer att bevisa, säger hon. 

”Jag förstår varför kvinnor drar sig för byggbranschen, men jag kan hälsa att det inte är så farligt som man tror. Sen måste man ha skinn på näsan, annars kan folk gärna sätta sig på en”, säger hon.

En bidragande orsak till att hon valde att gå in i byggbranschen var nog erfarenheterna från fem säsonger som vägarbetare i tjugoårsåldern, något som gjorde att nässkinnet växte sig lite tjockare. 

”Det är också en hård jargong och mansdominerat. Sen är jag ganska envis, något jag har fått från både mamma och pappa.”

Men hon har också valt att inte samarbeta med folk som har svårt att acceptera att hon är kvinna och driver ett byggföretag.

På gymnasiet gick Elin Engström ekonomiprogrammet, en fördel som företagare, men när hon tog över bolaget var också hennes pappa var till stor hjälp den första tiden. Nu står hon på egna ben och tar hjälp av sina kolleger när hon behöver råd. 

”Det var lite läskigt med offerter i början, ska du lämna pris på något kan du räkna bort dig. Det har ändå gått bra, men det var det som var tuffast”, säger hon.

Skenande materialpriser har inneburit att hon numera måste friskriva sig från prisökningar.

”Jag har tyvärr hamnat i jobb där vi går back för helt plötsligt sköt priserna i höjden. Det här är en helt ny situation.”

Plattan till huset vi ses vid har exempelvis ökat i pris med 25 000 kronor från beställningen för några månader sedan. Fler kunder väljer att avvakta med beställningar nu än tidigare.

Sedan hon tog över företaget har hon också påbörjat ett arbete inom hållbarhet i samarbete med Almi. 

”Deponin i denna bransch, det är galet vad vi slänger saker. Mycket är emballage, det kan vi inte göra så mycket åt, men vi tänker på vad vi slänger och sparar och återanvänder så mycket det går.”

Synsättet går också hand i hand med ökande materialkostnader. Företaget har också satsat på miljövänlig isolering, tagit fram en hållbarhetspolicy som bifogas varje offert och klimatkompenserar.

I dag har företaget tre anställda och två F-skattande snickare. I framtiden kan hon tänka sig att utöka till sex anställda. Men det oroliga världsläget gör att hon just nu sitter still i båten, även om idéerna för framtiden är många.

Hennes första helår som företagare gick ekonomiskt bra med en omsättning på 10,4 Mkr och ett resultat efter finansnetto på 414 000 kronor. 2021 gick omsättningen ner till 7,2 Mkr och resultatet låg på minus 116 000 kronor. Elin Engström kallar 2021 för ett lärdomsår. En insikt var att priserna behövde justeras upp. Hon säger att hon under första halvåret 2022 hämtat igen fjolårets negativa resultat. 

”Vi stänger 2021 och så gör vi 2.0 år 2022. Jag stod också väldigt mycket på egna ben och jag har gjort vissa misstag och jag har lärt mig från dem. Man hade lite hjärtklappning på slutet men nu är jag på banan igen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?