1515

Tydliga gränser på jobbet ökar välbefinnandet

Arbetsgivare gör inte tillräckligt för de anställdas mentala välbefinnande, anser en fjärdedel av arbetstagarna enligt en ny undersökning.
Tydligare gränser mellan arbete och fritid efterfrågas.

"Det är viktigt att det finns ett moget ledarskap, god kommunikation och en balans mellan ansträngning och belöning", säger Eva Vingård, professor emerita i Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

I enkäten, som gjorts på uppdrag av byggföretaget Skanska, har många svarat att fler medarbetare är en viktig faktor för ett ökat välbefinnande. Eva Vingård anser dock inte att det per automatik skapar en bättre arbetsplatsmiljö.

När man upplever att arbetsbelastningen är för hög drar vissa ibland slutsatsen att arbetsstyrkan är för liten. Ofta rör det sig i själva verket om att organisationen inte fungerar och då spelar det ingen roll om man anställer fler.

Att ha tydliga gränser mellan arbete och fritid är en annan viktig faktor. I en tid där smarta telefoner och surfplattor gör att vi är uppkopplade dygnet runt har förutsättningarna för arbetet förändrats.

"I dag finns det många som inte behöver stämpla in och ut på givna klockslag. Att kunna sköta vissa arbetsuppgifter från hemmet innebär större möjligheter för att exempelvis hämta och lämna på förskola", säger Eva Vingård.

Men det finns också potentiella fallgropar som kan försämra människors psykiska hälsa.

"Här kommer vi återigen tillbaka till vikten av tydlig kommunikation. Man måste tala om vilka rutiner som finns för exempelvis mejl. Bara för att ett jobbmejl dimper ner vid 23 betyder inte det att man måste svara inom en kvart. Sådant måste arbetsgivaren göra klart."

Eva Vingård anser att man måste ha en rimlig bild av vad man kan tänkas hinna med och inte. Stress kan bero på att människor har orealistiska idéer om hur mycket det går att pressa in under dygnets 24 timmar.

"Är man en småbarnsförälder som dessutom jobbar heltid måste man förlika sig med att det finns andra saker som man måste prioritera bort."


Innehåll från Siemens VitvarorAnnons

Induktionshällen som sätter nya gränser

Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.
Sensorkontrollerade funktioner och induktionsteknik garanterar en fantastisk matlagningsupplevelse. Siemens inductionAir Plus ger dig nya möjligheter att skapa ett kök som passar in i din dröm.

Framtidens teknik redan i dag.

Siemens inductionAir Plus gör matlagningen till ett rent nöje.

– Designen är häpnadsväckande och funktionen med den integrerade fläkten i hällen är fantastisk, säger Mårten Skoglund, produktutbildare för Siemens Vitvaror.

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

I nära 200 år har Siemens Vitvaror stått för innovation och pålitlighet. 

Grundat i Tyskland har de som ledord att förutse konsumentens behov och att tillhandahålla lösningar för att göra livet enklare och effektivare.

Just enkelt och effektivt är något som de flesta eftersträvar i köket när det kommer till att laga mat. Och det är nu möjligt med innovativa Siemens inductionAir Plus.

Maximal flexibilitet

Siemens inductionAir Plus är en spishäll och fläkt i ett, där fläkten sitter integrerad i mitten av hällen – allt för att få bästa resultat och maximalt flexibilitet. 

Den innovativa kombinationen av en modern induktionshäll och en kraftfull inbyggd köksfläkt skapar helt nya möjligheter i köksinredningen.

– Det är en mycket bra lösning för det öppna köket och den är väldigt enkel att installera, säger Mårten.

Med kolfilter blir det en värmebesparande effekt i hemmet, då fläkten återanvänder den varma luften och släpper tillbaka den ren och luktfri i rummet istället för ut ur huset. 

Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.
Mårten Skoglund är produktutbildare för Siemens Vitvaror.

”Os-näsa” som styr

Den inbyggda fläkten har försetts med climateControl vilket närmast kan liknas vid en ”os-näsa” som automatiskt justerar fläktstyrkan. Denna mäter ångintensiteten och fettinnehållet under tillagningen och justerar fläktstyrkan därefter.

Det innebär att fläkten bara används när den behövs och då i precis rätt styrka. Och den extremt tysta iQdrive-motorn gör att det i princip bara är maten som hörs. 

Sensorteknologi

Hällen hos Siemens inductionAir Plus har flera flexibla matlagningszoner med intelligent sensorteknologi som säkerställer att inget bränns vid. 

Zonerna är skapta med förutsättningen att stekpannor och kastruller finns i många former och storlekar, och inte en millimeter utrymme går till spillo. Kokkärl kan dessutom flyttas fritt runt hela hällen. 

Hällar med flexInduction känner automatiskt av kokkärlens storlek och form, och värmen genereras bara där det behövs.

– Jag har lagat mat på många olika hällar genom åren, men Siemens inductionAir Plus är speciell. Den har en massa smarta funktioner som verkligen gör livet enklare och hjälper dig i köket, säger Mårten Skoglund.

Sätter ny standard

Den teknologi som i dag finns i Siemens inductionAir Plus sätter på ett sätt en ny standard även om den är anpassad för dagens kök. Produkten finns i tre bredder - 80, 70 och 60 centimeter och kan passas in i standardköksskåp. 

I dag är hemmen dessutom mer uppkopplade och Siemens inductionAir Plus är inget undantag. Med Home Connect-appen kan du enkelt övervaka, använda och kommunicera med spisen i köket. 

– Siemens inductionAir Plus gör livet lite enklare, det är en nyhet som ger frihet och skapar oanade möjligheter, avslutar Mårten Skoglund.   

Läs mer om Siemens inductionAir Plus här. 

 

Mer från Siemens Vitvaror

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Vitvaror och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?