Hoppa till innehållet

Annons

Tydliga gränser på jobbet ökar välbefinnandet

Arbetsgivare gör inte tillräckligt för de anställdas mentala välbefinnande, anser en fjärdedel av arbetstagarna enligt en ny undersökning.
Tydligare gränser mellan arbete och fritid efterfrågas.

"Det är viktigt att det finns ett moget ledarskap, god kommunikation och en balans mellan ansträngning och belöning", säger Eva Vingård, professor emerita i Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

I enkäten, som gjorts på uppdrag av byggföretaget Skanska, har många svarat att fler medarbetare är en viktig faktor för ett ökat välbefinnande. Eva Vingård anser dock inte att det per automatik skapar en bättre arbetsplatsmiljö.

När man upplever att arbetsbelastningen är för hög drar vissa ibland slutsatsen att arbetsstyrkan är för liten. Ofta rör det sig i själva verket om att organisationen inte fungerar och då spelar det ingen roll om man anställer fler.

Att ha tydliga gränser mellan arbete och fritid är en annan viktig faktor. I en tid där smarta telefoner och surfplattor gör att vi är uppkopplade dygnet runt har förutsättningarna för arbetet förändrats.

"I dag finns det många som inte behöver stämpla in och ut på givna klockslag. Att kunna sköta vissa arbetsuppgifter från hemmet innebär större möjligheter för att exempelvis hämta och lämna på förskola", säger Eva Vingård.

Men det finns också potentiella fallgropar som kan försämra människors psykiska hälsa.

"Här kommer vi återigen tillbaka till vikten av tydlig kommunikation. Man måste tala om vilka rutiner som finns för exempelvis mejl. Bara för att ett jobbmejl dimper ner vid 23 betyder inte det att man måste svara inom en kvart. Sådant måste arbetsgivaren göra klart."

Eva Vingård anser att man måste ha en rimlig bild av vad man kan tänkas hinna med och inte. Stress kan bero på att människor har orealistiska idéer om hur mycket det går att pressa in under dygnets 24 timmar.

"Är man en småbarnsförälder som dessutom jobbar heltid måste man förlika sig med att det finns andra saker som man måste prioritera bort."

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera