Tydlig coronauppgång i Sverige igen – brittiska mutationen ökar snabbt

Ytterligare 64 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 12.713 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 642.099 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

”Vi ser globalt en tydlig nedgång under ett antal veckor, vilket är väldigt bra, men vi har i världen fortfarande en omfattande spridning av viruset”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

”I Europa ser vi en tydlig nedgång, men inte lika stor som globalt. Utvecklingen är blandad, i Finland är läget lugnt medan det i exempelvis Spanien är mycket allvarligt”, säger Tegnell och fortsätter: 

”I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen. Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr. Det är definitivt en alldeles för hög nivå.”

Antalet nya dödsfall som minskar påverkas av en mindre smittspridning men också av att vaccinationsarbetet går framåt, enligt Anders Tegnell.

I Sverige ser smittoläget olika ut i olika regioner. Tegnell tar Västerbotten som exempel.

”Vi hade ett stort utbrott på en byggarbetsplats som spred sig vidare ut i samhället. Restriktionerna i Västerbotten måste vara kvar under en längre tid”, säger Tegnell.

I Stockholm har man också en kraftig smittoutveckling, konstaterar han.

Vad gäller virusvarianter screenar man 10 till 100 procent av proverna i regionerna.

”Den brittiska varianten som upptäcktes under julhelgen har ökat i väldigt snabb takt. Det är lite skillnad mellan olika regioner, men ökningstakten hur den tar över går väldigt fort”, säger Anders Tegnell.

Han tror att varianten kommer att vara den dominerande i de flesta länderna i Europa inom någon vecka eller månad.

Testmetoden vad gäller sydafrikanska och brasilianska varianter är inte lika säker och det är ganska få av screenade prov som visar dessa varianter.

”När vi tittar på regioner som har det här är det en spridning som man mer eller mindre har kontroll på, några enstaka fall”, säger han. 

Vaccinationerna fortsätter på ett utmärkt sätt och de tre vaccin som finns tillgängliga i Sverige ger ett bra skydd mot sjukdom och död, enligt Anders Tegnell. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?