1515
Annons

Tydlig coronauppgång i Sverige igen – brittiska mutationen ökar snabbt

Ytterligare 64 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 12.713 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 642.099 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

”Vi ser globalt en tydlig nedgång under ett antal veckor, vilket är väldigt bra, men vi har i världen fortfarande en omfattande spridning av viruset”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

”I Europa ser vi en tydlig nedgång, men inte lika stor som globalt. Utvecklingen är blandad, i Finland är läget lugnt medan det i exempelvis Spanien är mycket allvarligt”, säger Tegnell och fortsätter: 

”I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen. Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr. Det är definitivt en alldeles för hög nivå.”

Antalet nya dödsfall som minskar påverkas av en mindre smittspridning men också av att vaccinationsarbetet går framåt, enligt Anders Tegnell.

I Sverige ser smittoläget olika ut i olika regioner. Tegnell tar Västerbotten som exempel.

”Vi hade ett stort utbrott på en byggarbetsplats som spred sig vidare ut i samhället. Restriktionerna i Västerbotten måste vara kvar under en längre tid”, säger Tegnell.

I Stockholm har man också en kraftig smittoutveckling, konstaterar han.

Vad gäller virusvarianter screenar man 10 till 100 procent av proverna i regionerna.

”Den brittiska varianten som upptäcktes under julhelgen har ökat i väldigt snabb takt. Det är lite skillnad mellan olika regioner, men ökningstakten hur den tar över går väldigt fort”, säger Anders Tegnell.

Han tror att varianten kommer att vara den dominerande i de flesta länderna i Europa inom någon vecka eller månad.

Testmetoden vad gäller sydafrikanska och brasilianska varianter är inte lika säker och det är ganska få av screenade prov som visar dessa varianter.

”När vi tittar på regioner som har det här är det en spridning som man mer eller mindre har kontroll på, några enstaka fall”, säger han. 

Vaccinationerna fortsätter på ett utmärkt sätt och de tre vaccin som finns tillgängliga i Sverige ger ett bra skydd mot sjukdom och död, enligt Anders Tegnell. 

 


Ökad risk för blodpropp även efter mild covid

Personer som varit infekterade med coronaviruset har en förhöjd risk att få blodproppar i upp till ett halvår efter infektionen. Särskilt hög är risken för proppar i lungan, visar svensk forskning.

Foto:Björn Larsson Rosvall /TT

Redan tidigt under pandemin blev det tydligt att patienter som vårdades på sjukhus på grund av covid-19 ofta fick blodproppar. Det gjorde att proppförebyggande behandling infördes för dessa patienter.

Nu pekar en svensk studie på att risken för proppar ökar även för dem som bara haft en mild infektion och inte behövt sjukhusvård. Allra högst är risken att drabbas av lungemboli, propp i lungan. Även risken för djup ventrombos alltså propp i ett djupliggande kärl och inre blödning är förhöjd, enligt studien som publiceras i tidskriften BMJ.

”Den förhöjda risken för lungemboli tycks dessutom finnas kvar i upp till sex månader efter att patienterna testat positivt för sars-cov-2”, säger Anne-Marie Fors Connolly, läkare och forskare i mikrobiologi vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare.

För att undersöka risken för blodproppar har forskarna samlat in uppgifter från över en miljon svenskar som haft ett laboratoriebekräftat positivt sars-cov-2-test mellan februari 2020 och maj 2021.

Genom andra nationella register tog de reda på hur många av dessa som drabbats av djup ventrombos, lungemboli eller blödning. Detta jämfördes med fyra miljoner kontrollindivider som inte testat positivt för sars-cov-2.

Efter att ha tagit hänsyn till andra faktorer som kön, ålder, proppförebyggande behandling och andra sjukdomar såg forskarna att risken att drabbas av propp i lungan var hela 33 gånger högre för dem som haft covid-19 än de som inte haft det, en månad efter positivt test. För djup ventrombos var risken fem gånger så hög och för blödning dubbelt så hög.

Forskarna undersökte också hur hög risken var för proppar och blödning bland dem som haft corona, under en sexmånadersperiod innan de smittats och sex månader efter smittan. Den analysen gav en liknande bild av hur risken ökade efter coronainfektionen.

Risken att drabbas av både blodpropp och blödning tycks högre ju svårare sjuk patienten varit i sin covid. Allra högst var risken för dem som vårdats inom intensivvården, enligt studien. Riskökningen kvarstod också flera månader efter infektionen men klingade av med tiden.

Men även de som inte varit inneliggande på sjukhus hade alltså en ökad risk för propp i lungan och ventrombos. Däremot inte för blödning.

”Lungemboli kommer vanligen av att bitar av en blodpropp i en annan del av kroppen vandrar med kärlen till lungan. Och fastnar där, men i samband med covid verkade det enligt annan forskning vara så att proppen bildas på plats i lungan”, säger Anne-Marie Fors Connolly.

Varför risken är så kraftigt förhöjd efter covid-19 har inte studerats i den aktuella studien. Men det finns teorier om att viruset har en direkt påverkan på cellerna i blodkärlen och att immunförsvaret blir överaktiverat.

Eftersom det är en registerstudie kan man inte utifrån resultaten säga säkert att det är coronaviruset som ger den ökade risken. Men eftersom det finns andra studier som pekar åt samma håll tyder mycket på att det finns ett samband.

”Det är viktigt att vaccinera sig eftersom det skyddar mot svår sjukdom som är en stor riskfaktor för blodproppar”, säger Anne-Marie Fors Connolly.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?