1515

Twitter har sagt sitt: Elon Musk borde sälja Tesla-aktier för 185 miljarder kronor

Tesla-grundaren Elon Musk lät under helgen sina Twitterföljare avgöra om han ska sälja aktier i elbilstillverkaren för nära 185 miljarder kronor genom en omröstning. På söndagskvällen stod resultatet klart – ja-sidan tog hem segern.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Susan Walsh

Tesla TSLA -0,59% Dagens utveckling - och Spacex-grundaren Elon Musk tog under helgen hjälp av sina 62,6 miljoner följare på Twitter för att avgöra framtiden för en del av sina aktier i elbilsbolaget. Under lördagskvällen svensk tid twittrade vd:n ut en omröstning på mikrobloggen, med frågan om han bör sälja av Tesla-aktier.

”Mycket den senaste tiden har handlat om att orealiserade vinster är ett sätt att undvika skatt, så jag förelår att jag säljer 10 procent av mina Tesla-aktier. Stödjer ni detta?”, skrev han i omröstningen där följare kan svara antingen ja eller nej.

”Jag kommer att följa resultatet i den här undersökningen, vilket håll det än går åt”, skrev han även.

När röstningen hade avslutats, på söndagskvällen svensk tid, stod det klart att ja-alternativet  hade vunnit med 57,9 procent av rösterna. Över 3,5 miljoner Twitteranvändare hade då deltagit i omröstningen.

Elon Musk är just nu den rikaste personen i världen, enligt Bloombergs miljardärsindex, med en förmögenhet som uppskattas till 338 miljarder dollar, motsvarande nära 3.000 miljarder kronor. Säljer han 10 procent av sina Teslaaktier skulle det inbringa runt 185 miljarder kronor, enligt Reuters. Det är 10 miljarder mer än vad Volvo Cars värderas till.

Elon Musks twittrande följer lägligt nog efter en skarp uppgång för Tesla-aktien, som klättrat med över 50 procent den senaste månaden. En aktie kostar nu strax över 1.222 dollar, runt 10.400 kronor. Kursen har bland annat lyfts av nyheten om att hyrbilsfirman Hertz meddelat att man kommer att köpa in 100.000 bilar från Tesla. En vecka efter nyheten förtydligade dock Elon Musk på Twitter att inget kontrakt skrivits på än.

Elon Musk berättade i september på en konferens att han har optioner som löper ut tidigt nästa år, och att han planerar att sälja en stor andel under det fjärde kvartalet 2021.

Vd:n har tidigare kritiserats för att inte betala skatt på sina inkomster, enligt den grävande nyhetssajten Propublica. Elon Musk svarade på kritiken genom att poängtera att han inte tog ut någon lön det året.

I september publicerade Vita huset en analys som visar att en amerikansk medelklassfamilj betalar en betydligt större andel av sin inkomst i skatt i jämförelse med landets 400 rikaste familjer. En stor anledning till skillnaden grundar sig i att skatten för lön är högre än den för utdelningar och försäljning av aktier.

”Observera att jag inte får ut någon lön eller bonus. Jag har bara aktier, så det enda sättet för mig att betala skatter personligen är att sälja aktier”, skrev Elon Musk på Twitter under sin omröstning.

Det är inte första gången vd:n twittrar öppet om sitt bolag. Tidigare inlägg på plattformen har bland annat lett till att Tesla-aktien både rusat och rasat samt handelsstoppats.


Innehåll från FortinetAnnons

Så ökar banker sin konkurrenskraft i ett digitalt landskap med ökade cyberhot

Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet, och Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.
Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet, och Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.

Inom bank och finans vet vi att transformationsstrategin behöver ha kundupplevelsen i fokus för att bygga förtroende, vilket blir avgörande i dagens digitala tillvaro med allt färre fysiska kundmöten. Banker måste vara agila i sin affärsmodell för att snabbt kunna skapa nya applikationer som krävs för en optimerad användarupplevelse, säger Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet.

Med Digital Operational Resilience Act får europeiska finansiella institut nya riktlinjer som syftar till att minska riskerna för cyberattacker. Fortinet hjälper sina kunder att leva upp till dessa regulatoriska krav.

– Vi kan skydda allt som har access till nätet och banker bör ha en säkerhetsarkitektur som spänner över multipla privata och publika molnplattformar. Det som gör oss unika är att vi kan ta ett helhetsgrepp på säkerheten i de finansiella institutens digitala transformationsresa, säger Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.

En förbättrad användarupplevelse med Bank 4.0

I Sverige har kontanthanteringen minskat stort de senaste åren samtidigt som de digitala betallösningarna ökat snabbt. Svenska banker var tidiga med att lansera internetbanker men på senare år har fokus skiftat till att leva upp till de regulatoriska kraven. Med nya Fintech-bolag som drar till sig kunder behöver de svenska bankerna lägga mer kraft på sin digitala utveckling för att vara konkurrenskraftiga. Cyberattacker och hot blir fler och mer sofistikerade. Fortinet ger stöd i den digitala transformationen och har avgörande expertis kring risker och hot. 

– Molnbaserade plattformar, både privat och publikt, är instrumentala för bankerna när de tar fram lösningar för en bättre användarupplevelse med högre kvalitet. Den transformation som bankerna behöver göra med nya digitala plattformar och en mer agil affärsmodell, är vad vi refererar till som Bank 4.0. Man måste idag vara snabb och flexibel för att skydda sig och det måste finnas en proaktiv säkerhetsplattform som stöttar verksamheten och ger en holistisk syn, säger Lars Berggren.

Säkrar bankens varumärke 

Digitaliseringen medför många möjligheter för bankerna, så som att öka omsättning, hitta nya affärsmodeller och applikationer samt förädlade kunderbjudanden. Fortinet kan bidra till att förbättra användarvänligheten och samtidigt säkra bankens varumärke genom att reducera risken för cyberattacker, säger Ricardo Ferreira. 

Läs mer om de drivkrafter på marknaden som påverkar banker just nu, samt hur en förbättrad infrastruktur för cybersäkerhet kan stärka er konkurrenskraft, i denna e-bok.   

Om Fortinet

Fortinet är enligt Gartner en ledande leverantör av cybersecuritylösningar och möjliggör att företag kan bygga en säker digital infrastruktur och ligga i framkant i sin digitaliseringsresa. Plattformen Fortinet Security Fabric ger ett brett, integrerat och automatiserat skydd för hela den digitala attackytan, genom att säkra kritiska enheter, data, applikationer samt uppkopplingar från datacentret till molnet såväl som till hemkontoret.

Kontakt Lars Berggren: lberggren@fortinet.com  

fortinet.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortinet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?