Annons

Twitter: Hackare kom över personlig data

Twitter medger att hackarna som kapade över 130 profilerade konton, däribland Tesla vd:n Elon Musks, kom över personlig data. Hackerattacken bedömdes inledningsvis att vara en bedrägeriaffär kopplad till kryptovalutor. 

Det rapporterar flera internationella medier. 

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Fyra hackare berättar för The New York Times om hur de kapade flera högprofilerade användarkonton på sociala medieplattformen Twitter.

Tidningen har fått se skärmdumpar och loggar för att bekräfta att det var dem. The New York Times har också jämfört kryptovalutakonton som personerna kontrollerar, som har kopplingar till de konton som var inblandade i hackningsskandalen. Uppgifterna stärker tesen om att det inte rör sig om en statsstödd aktör eller en mer organiserad grupp av hackare, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Totalt drabbades omkring 130 högprofilerade konton, bland andra artisten Kanye Wests och Tesla-vd:n Elon Musks. Hackarna publicerade inlägg på konton med hundratals miljoner följare där de uppmanade dem att snabbt sätta in pengar på ett bitcoinkonto, med löften om att få dubbelt så mycket tillbaka. 

Bedrägeriet ska ha lett till att ungefär 20 bitcoin kom in till en av gärningsmännens konto, motsvarande nästan 1,7 miljoner kronor, rapporterar TT vidare.

Twitter medger nu att hackarna även kom över personlig data, vilket i sin tur tyder på att förövarna utförde mer än bara ett kryptovalutarelaterat bedrägeri, enligt Wall Street Journal. 

Hackarna ska ha laddat ned personuppgifter från upp till åtta Twitter-användare men bolaget har ännu inte kunnat identifiera vilka konton det rör sig om. Uppgifterna kan innehålla deras personliga meddelanden som skickats över plattformen.

Sociala mediebolaget säger vidare att nedladdningen av personlig data inte skedde på något av de så kallade verifierade kontona, rapporterar WSJ.

Även presidentkandidaten Joe Biden och Microsoft-grundaren Bill Gates konton kapades i attacken som utfördes under onsdagen.

Twitter-aktien handlades upp 1,2 procent den senaste veckan. 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?