1515

Tvivel kring nya förslag om brexit

Det brittiska parlamentet har, åtminstone tillfälligt, tagit över kontrollen över brexitprocessen från premiärminister Theresa May.

På onsdagen röstar parlamentet om vägen framåt.

Foto:Matt Dunham

30 konservativa ledamöter, varav tre ministrar, revolterade på måndagskvällen mot Theresa May genom att stödja krav på indikativa, vägledande, omröstningar om alternativen.

”Även om onsdagens omröstningar inte är juridiskt bindande så får resultatet politisk betydelse. Skulle parlamentets beslut gå mot det konservativa partiets valmanifest från 2017 ökar troligen Labour trycket på ett nyval”, säger Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie Private Banking.

Bland alternativen finns troligen frihandelsavtal med EU, en andra folkomröstning och att dra tillbaka artikel 50 i EU-fördraget, som startar ett medlemslands tvååriga utträdesperiod. 

”Om parlamentet röstar för en mjukare brexit där EU är kvar i tullunionen ökar det pressen på brexitörerna i Tories att rösta på Mays avtal i en tredje omröstning för att inte riskera förlora hela kakan”, säger Henrik von Sydow.

Även utträde utan avtal kan komma upp i onsdagens omröstning, trots att majoriteten redan två gånger har sagt nej till det.

”Det är svårt se att onsdagens omröstningar skapar ökad klarhet. Det är sannolikt mycket svårt att i sista stund försöka hitta den optimala kompromissen i parlamentet. Det har bara varit möjligt att forma majoritet mot förslag där, inte majoritet för lösningar”, säger Henrik von Sydow.

Före onsdagens omröstningar ska Theresa May träffa konservativa parlamentsledamöter, uppger nyhetsbyrån AFP. Det spekuleras i att hon då meddelar när hon avgår. Om hon lovar att inte vara kvar i förhandlingarna om det framtida förhållandet med EU kan det bli lättare att få igenom utträdesavtalet.

”Theresa May är premiärminister endast på papperet. Hon saknar kontroll både över sin egen regering och även parlamentet”, säger Henrik von Sydow.

Maykritikern Jacob Rees-Mogg antydde på tisdagen att han kan stödja hennes avtal för att inte riskera att EU-utträdet försenas eller stoppas, uppger affärstidningen Financial Times. Däremot föredrar regeringens nordirländska stödparti DUP en ettårig förlängning framför ett ”uselt avtal”, skriver partiets vice ordförande Sammy Wilson i The Telegraph.

På måndag, den 1 april, väntas parlamentet hålla en ”riktig” omröstning om alternativen.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?