Annons

Tveksamt om FBI:s besked hjälper Clinton

Tyvärr Hillary Clinton, söndagskvällens positiva nyhet kom för sent. Det menar en av USA:s mest respekterade prognosmakare.

Nate Silver.
Nate Silver.Bild:AP

Hillary Clinton hade 81 procents chans att vinna valet när FBI-chefen James Comey för en dryg vecka sedan avslöjade att han granskar nya mejl som presidentkandidaten ska ha skickat med sin privata e-post. På söndagen hade hennes chanser att bli USA:s president sjunkit till 65 procent, enligt analysföretaget Five Thirty Eights prognoser.

I en krönika försöker Five Thirty Eights grundare och chefredaktör Nate Silver reda ut om Hillary Clintons chanser att vinna valet nu ökar när det visar sig att de nya mejlen var harmlösa.

Svaret blir ett tveksam nja. Han konstaterar att Hillary Clintons siffror var uppblåsta i mitten i oktober, efter att Donald Trumps sexskandaler och debatt-grodor sänkt honom i allmänhetens ögon.

Därefter hade Hillary Clintons chanser redan börjat minska men fallet snabbades på när FBI:s nya granskning blev känd. Men kurvan har nu planat ut och det är för kort tid kvar till valet för att den senaste Clinton-positiva nyheten blev känd.

Men Nate Silver pekar på en sak som talar i Clintons favör: vadslagningsfirmornas oddssättning visar att hon nu har 83,4 procents chans att vinna valet. Det är ett lyft med 5,5 procent på bara ett par timmar på söndagskvällen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?