1515
Annons

Tvåsiffriga rusningar – här är storbolagen som steg mest i veckan

Ännu en stark börsvecka är lagd till handlingarna. Volvo Car kör i täten av en storbolagskvintett som fått rejäl fart på börsen de senaste dagarna.

För andra veckan i rad steg Stockholmsbörsens breda index med dryga 2,5 procent. Sedan den 8 oktober har indexet därmed stigit fyra av fem veckor, till nuvarande rekordstängningsnivå 1.022.

Starkaste storbolag den senaste veckan är följande:

Volvo Car, upp 28,6 procent, främst efter en rusning med nästan 18 procent på fredagen och 9,9 procent på torsdagen, till 76 kronor och därmed 43 procent över teckningskursen på 53 kronor.

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, pekade i en intervju med Di på torsdagen ut tre faktorer som förklaring till den starka utvecklingen. En av dessa är elbilsbolaget Rivians succédebut på Nasdaq i New York. Rivian rusade med 29 procent i onsdagens debut och fortsatte sedan upp med 22,1 procent på torsdagen samt med drygt 4 procent en timme före stängning på fredagen.

”Det bidrar väl till att höja förväntningarna på Polestar när de någon gång under första halvåret nästa år ska noteras, att de också kan få ett schyst mottagande”, sa han. 

Nummerpresentatörsbolaget Truecaller, upp 16,2 procent efter en ökning med 19,6 procent på fredagen. Bolagets rapport den 27 oktober utlöste en kursrusning som håller i sig sedan dess; några nyheter därpå har inte synts till i flödet.

Stillfront, en dataspelutvecklare, upp 15,8 procent. Rapporten i onsdags gav ett kurslyft på nästan 22 procent. Ökenvandringen är möjligen över för bolaget som under lång tid saknat organisk försäljningstillväxt, skrev Di:s Johan Wendel om bolaget vars aktie i och med veckans rusning är ned 53 procent hittills i år, mot 62 procent i måndags.

Ica-Gruppen, upp 12,8 procent efter veckans utköpsbud från huvudägaren Ica-handlarnas förbund och pensionsförvaltaren AMF.

Medicin- och it-säkerhetsbolaget Sectra, upp 8,9 procent. Huvuddelen av uppgången, 6,2 procent, kom på fredagen efter nyheten om att aktien ska inkluderas i indexet MSCI Global Small Cap.


Intensiva samtal om Sveriges Natoansökan när toppmöte inleds

De intensiva förhandlingarna om Sveriges och Finlands Nato-ansökningar fortsätter när Nato-toppmötet inleds i Madrid på tisdagen. Och det är en positiv signal att statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, säger Turkietkännaren Paul Levin. 

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i maj 2022.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i maj 2022.Foto:Anders Wiklund/TT

”Syftet med det mötet är naturligtvis att göra framsteg när det gäller Finlands och Sveriges tillträde. Jag kommer inte ge några löften, men jag kan försäkra er om att vi arbetar aktivt för att nå framgångar”, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg poängterar att Nato-toppmötet aldrig varit en deadline för förhandlingarna, men sa att man vill ta vara på möjligheten för dialog då alla ledare är på plats. 

Mötet mellan de tre ledarna ska hållas i Madrid på tisdagen och föregås av ett möte i Bryssel under måndagen mellan delegationer från de tre länderna. Under måndagen kommer Magdalena Andersson även att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. 

I en intervju i SVT:s Agenda på söndagen sa utrikesminister Ann Linde att hon ser möjligheter för ”konkreta steg framåt” i förhandlingarna. Men Turkiska representanter har beskrivit samtalen som fruktlösa och förväntar sig, enligt Reuters, inte något genombrott på Nato-toppmötet.  

”Möten har hållits, men tyvärr vidtas inte de åtgärder som vi förväntat oss. Det ser svårt ut att uppnå ett resultat under Nato-toppmötet”, säger en turkisk källa till nyhetsbyrån. 

Turkiet har blockerat Sveriges och Finlands ansökningar om medlemsskap i Nato och bland annat krävt att Sverige måste förändra sin attityd till kurdiska organisationer, utlämna kurder till Turkiet och upphäva svenska restriktioner för vapenhandel. Enligt Reuters källor är det särksilt utvisningsfrågan som det är svårt för länderna att enas kring. 

Turkietkännaren Paul Levin, vid Stockholms universitet, tror inte att alla knutar i förhandlingarna kommer gå att lösa under toppmötet i Madrid och poängterar att Turkiet fortfarande ställer hårda krav. Men han säger att det är positivt att det nu är statscheferna och den svenska statsministern som ska träffas. 

”Det här är ju första gången det sker en dialog annat än på telefon med Erdogan närvarande. Det är ju han som i slutändan fattar alla besluten och vill han visa sig storsint så kan han göra så”, säger han. 

Ett bra utfall under toppmötet, skulle enligt Paul Levin kunna vara att Turkiet förklarar sig vara principiellt positiv till utvidgningen, men att man ställer upp vissa krav och att man sätter upp någon slags mekanism, under generalsekreteraren, för hur man ska lösa de kvarvarande frågorna. 

Enligt turkiska och norska medier har Jens Stoltenberg och de spanska värdarna gått med på att ägna en särskild session under toppmötet åt Turkiets säkerhetsutmaningar, med förhoppningen att det ska bidra till att göra Turkiet mer positivt inställd till Sveriges och Finlands ansökningar om medlemsskap.   

”Det tror jag att Turkiet är mycket nöjda med”, säger Paul Levin. 

I övrigt kommer toppmötet i Madrid främst att handla om förändringar inom Nato som initierats av kriget i Ukraina. Enligt Jens Stoltenberg kommer organisationen att utöka de styrkor som kan sättas in snabbt i ett krisläge ända upp till 300 000 man, från dagens cirka 40 000 man.

”Det är den största uppdateringen av vårt gemensamma försvar och vår avskräckningsförmåga sedan kalla kriget,” säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?