Annons

Tvåsiffriga kursras för flera rapportbolag

Bland torsdagens rapportbolag är det många som har backat tvåsiffrigt medan sminkbolaget Oriflame gjort det motsatta. 

Bild:TT.

Sämst går det för Invuo, tidigare Seamless, som faller 25 procent efter en svag kvartalsrapport. Aktien, som toppade över 40 kronor i slutet av 2013, handlas i skrivande stund till 1,53 kronor. Nettoomsättningen för kvarvarande verksamheter minskade 14 procent i det fjärde kvartalet samtidigt som rörelseförlusten ökade.

En annan förlorare är bioteknikföretaget Active Biotech ACTI +1,01% Dagens utveckling , som backar 14 procent. Omsättningen minskade nästan en fjärdedel samtidigt som förlusten efter skatt fyrdubblades till 60 miljoner kronor. Bolaget föreslår nu en nyemission på cirka 48 miljoner kronor för att säkra bolagets finansiering i väntan på resultat från pågående kliniska studier.

Studsvik, en leverantör till kärnkraftsindustrin, sjunker 12 procent. Omsättningen minskade med en tredjedel i det fjärde kvartalet samtidigt som bolaget vände till en rörelseförlust på 36 miljoner kronor. Resultatförsämringen förklarades främst av lägre licensintäkter i konsultverksamheten men även ett driftstopp, personalneddragningar och lägre programvaruförsäljning drog ner resultatet. 

Spelbolaget Evolution Gaming backar 11 procent efter en kvartalsrapport som var ungefär i linje med förväntningarna. Bolaget meddelar att investeringar kommer driva kostnader under det första halvåret 2018. Net Ent, som levererade ett resultat i linje med vinstvarningen förra månaden, backar 7 procent. 

Även andra bolag i sektorn går svagt. Kindred och LeoVegas sjunker 5 respektive 3 procent.

Bland vinnarna tronar Oriflame på toppen med en uppgång på 15 procent efter att rörelseresultatet stigit mer än väntat och kosmetikbolaget gett en extrautdelning på 1 euro utöver den ordinarie utdelningen på 1,60 euro. Analytikerna hade väntat sig en utdelning på 1,55 euro.

En annan vinnare är medicinteknikbolaget Raysearch som ökar 9 procent. Bolaget, som haft en mycket svag utveckling på börsen sedan i somras, meddelade att omsättningen ökade i det fjärde kvartalet medan rörelsevinsten var ungefär på samma nivå som under motsvarande period året innan. Pareto skriver att rörelseresultatet var 59 procent bättre än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?