Tvärstoppet orsakar stora problem för bolagen

Tvärstoppet för transporter till och från Storbritannien orsakar stora problem för företag i landet.

”Det är klart att det får konsekvenser för hur förberedd man är den 31”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i Storbritannien.

Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i Storbritannien.
Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i Storbritannien.Foto:Jonas Eng

 

Storbritannien befinner sig minst sagt under strålkastaren för tillfället. Dels på grund av utträdet ur EU, som sker med eller utan avtal den 1 januari 2021, dels på grund av en ny mutation av coronaviruset som har börjat sprida sig i landet.

Flertalet länder inklusive Sverige har stoppat flygresor till landet. 

Även varutransporter in i landet har stoppats, vilket sätter käpparna i hjulet för livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln.

”Man försöker nu, med tio dagar kvar till brexit, att bunkra upp så mycket man kan inom livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln inför vad som kan bli ett avtalslöst utträde”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i Storbritannien, till Di TV. 

Peter Sandberg berättar att importen i landet har ökat med 50 procent den senast veckan, jämfört med föregående veckor.

”Nu helt plötsligt har detta stoppats upp, tre-fyra dagar innan jul. Det är klart att det får konsekvenser för hur förberedd man är den 31”, säger han.

London gick nyligen in i tier 4, en ny nivå av de lokala restriktionerna. Invånarna i huvudstaden får bara lämna hemmet av särskilda anledningar, och enbart matbutiker och bagerier får hålla öppet, berättar Peter Strandberg.

”Det är en ganska stor omvändning, och det är bara några veckor sedan vi hade en lockdown.”

”Folk här börjar bli ganska vana vid att saker inte är som vanligt.”

Peter Sandberg får frågan om hur de svenska företagen i Storbritannien mår inför EU-utträdet.

”De är så sargade fyra år efter folkomröstningen att de är beredda på det mesta. Men det är klart att beroende på vilken sektor du befinner dig i kan det slå hårt mot dina planer”, säger han till Di TV.

Peter Sandberg spår att de svenska storföretagen kommer klara brexit relativt bra.

”De är ganska välförberedda på brexit och vet vad det innebär vid ett avtalslöst utträde. Det enda man inte kan förbereda sig på de ekonomiska konsekvenserna, det kommersiella.”

Däremot väntas det slå hårdare mot de mindre svenska företagen, enligt Peter Sandberg.

”De små och medelstora företagen har det betydligt tuffare just nu. All statistik och alla undersökningar visar på att SMI:s inte är särskilt förberedda på ett avtalslöst utträde.”


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?