1515

Tvärnit i fordonsbranschen – då blev sjukvårdsmateriel räddningen

När coronapandemin fick fordonsindustrin att bromsa in blev Nordic Barrier Coating lidande. Men på kort tid ställde företaget i Söråker om till att göra skyddsduk som i dag blir våtservetter och engångslakan i vården.

Johan Ollas, marknad- och försäljningsansvarig samt delägare i Nordic Barrier Coating.
Johan Ollas, marknad- och försäljningsansvarig samt delägare i Nordic Barrier Coating.Foto:Nordic Barrier Coating/TT

Redan i februari började Nordic Barrier Coating märka av effekten av det nya coronaviruset. Företaget är specialiserat på barriär- och förpackningslösningar i materialen papper, plast och non-woven, och har både leverantörer och kunder i Asien och Kina. 

”Då såg man vilka allvarliga effekter viruset hade på den sidan jorden och vi började inse att det nog skulle få effekt även här”, säger Johan Ollas, marknad- och försäljningsansvarig samt delägare i Nordic Barrier Coating. 

Bara några veckor senare var krisen ett faktum även i Sverige och Europa, och i mitten av mars stängde fordonstillverkarna Volvo Cars, Volvo lastvagnar och Scania sin produktion i en månad. Det i kombination med att även andra fordonstillverkare runt om i världen drog in eller avvaktade med att lägga ordrar blev initialt ett hårt slag för Nordic Barrier Coating. 

”Lite beroende på säsong har vi 30-70 procent av vår produktion mot fordonsindustrin så vi märkte direkt en effekt på vår orderbok.” 

Men en liten produktion av skyddsduk till vården kunde snabbt skalas upp och i dag produceras 10 miljoner kvadratmeter skyddsduk, fem gånger så mycket som innan krisen. Duken säljs normalt till fordons- och möbelindustrin, där den till exempel används som material i innertaket på bilar eller spikas fast under soffor. I dag blir den istället sjukvårdsmateriel som våtservetter, engångslakan och skyddsdräkter. 

”Att vi hade mycket råvara i lager, upparbetade kontakter i vården och kunskap inom företaget gjorde att vi snabbt kunde växla upp. Nu kör vi för fulla muggar och har en ganska god orderingång en bra bit in på hösten.” 

I dag producerar man i första hand för den svenska vården, men Nordic Barrier Coating har också fått förfrågningar från USA och länder i Asien och Europa och tror att skyddsduken även på längre sikt kan bli ett större affärsområde för bolaget. I och med omställningen har man dessutom tagit igen det man tappade mot bilindustrin och kunnat avbryta medarbetarnas korttidspermitteringar.

”Vi gör också emballage till stålindustrin och producerar förpackningsmaterial, två områden där orderingången inte har förändrats så mycket. Sammantaget går det så bra nu att vi vågar gå vidare med våra planerade investeringar, som att montera solceller på taket.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?