Annons

Tvärnit för Australiens börsrally

Den australiensiska aktiemarknaden inledde 2017 med god fart och nådde i januari de högsta nivåerna sedan maj 2015. Sen tog festen dock abrupt slut. Det rapporterar Bloomberg.

Bild:TT

Australienbörsen hade gått om ånga i maskinen efter att klockorna ringde in 2017 och steg omkring 2,5 procent under årets fem första handelsdagar. Sen var det dock slut på det roliga och S&P/ASX 200 är nu ner 0,9 procent sedan årsskiftet vilket är sämst bland de ledande asiatiska indexen.

Bakom nedgången lurar en nedåtrekyl för banksektorn efter att investerare börjat oro sig för att aktierna stigit för snabbt.

Historiskt sett har Australienbörsen följt världsindexet MSCI World relativt väl. Enligt den australiensiska kapitalförvaltern Shaw and Partners har den relationen dock försvagats av att den amerikanska centralbanken redan höjt räntan två gånger medan den australiensiska fortfarande är en bit bort, skriver Bloomberg.

”Bankerna är i en annan dynamik. Amerikanska banker tjänar bra med pengar på handel och när räntorna blir högre har de mer spread att arbeta med. Australiensiska banker har inte det och om något kommer spreaden att krympa mellan centralbankernas räntor här och där”, säger James Audiss, kapitalförvaltare på Shaw and Partners, till Bloomberg.

Enligt terminsmarknaden tror investerare på minst två räntehöjningar från den amerikanska centralbanken i år medan sannolikheten för en räntehöjning i Australien är mindre än 15 procent, rapporterar Bloomberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?