Hoppa till innehållet

Annons

Tvärbroms i Kina – råvarupriser och elbrist slår hårt

Kinas tillverkningsindustri fortsätter bromsa in för andra månaden i rad i oktober. Problem med elbrist, nedstängningar och höga råvarupriser präglar utvecklingen.

Nedgången är oväntat stor, enligt landets officiella inköpschefsindex.

Indexnivån för tillverkningsindustrin sjunker till 49,2 i oktober, ned från 49,6 i september. Indexnivån 50 utgör skiljelinjen mellan minskad och ökad aktivitet.

Även tjänstesektorn tappar fart, men ligger kvar över 50-strecket efter en nedgång till 52,4 i oktober, från 53,2 i september.

Sammantaget ger detta ett så kallat kompositindex för Kinas ekonomi på 50,8 i oktober, mot 51,7 i september.

Av statistiken framgår samtidigt att inflationstrycket för Kinas producenter är uppe på rekordnivåer. Ett delindex för producentpriser lyfte till 61,1, den högsta nivån sedan Kinas statistikbyrå började räkna fram inköpschefsindex för fem år sedan.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera