1515
Annons

Tvära handelskast – Trump verkar redo för recession

NEW YORK. De tvära kasten i handelskonflikten mellan USA och Kina nådde nya nivåer under helgen. Osäkerheten påverkar affärsklimatet i USA negativt. 

Nu visar till och med Donald Trump tecken på att förbereda sig för recession. 

Foto:Christian Hartmann/AP

”Jag ångrar mig om allt.”

Det sa Donald Trump under helgens G7-möte i Frankrike. Kommentaren var ett svar på frågan om han ångrar den senaste upptrappningen av handelskonflikten med Kina, vilket han svarat ja på. 

Men enligt Vita husets pressteam har presidenten misstolkats. 

Episoden är träffande för hur Trump-administrationen agerat inom ramen för handelskonflikten med Kina. Tull-upptrappningar har blandats med eftergifter gentemot kineserna, vilket fått bedömare att fundera om administrationen verkligen har en strategi. 

Under de senaste dagarna har dock Donald Trumps tvära handelskast nått en ny nivå. På fredagen meddelade han först på Twitter att USA kommer att höja de befintliga och utlovade tullarna på kinesiska varor som ett svar på Kinas nya tullrunda. Han ”beordrade” även ilsket amerikanska bolag med verksamhet i Kina att se sig om efter alternativ. 

På lördagen följde sedan episoden om ånger, följt av Vita husets försäkran om att det enda presidenten ångrar är att han ”inte höjde tullarna ännu mer”.

Under helgen sa Trump även att han ”hoppas” att han inte kommer behöva överväga att införa biltullar mot Tyskland.

På måndagen var det återigen en annan ton från den amerikanska presidenten. På Twitter lovprisade han president Xi Jinping för den kinesiska delegationens uttalande om att vilja ha en ”sansad lösning” på konflikten samt att vilja återuppta samtalen. 

”Är så imponerad av att de är villiga att lägga korten på bordet. Det här är varför jag anser att han är en så fantastisk ledare som representerar ett fantastiskt land. Samtalen fortsätter!”  

De tvära kasten har skapat en osäkerhet som påverkat det amerikanska affärsklimatet negativt, vilket flertalet storbolag vittnat om i sina kvartalsrapporter. Federal Reserve angav handelskonflikterna och den tillhörande osäkerheten som den främsta orsaken till beslutet att sänka räntan vid julimötet – den första sänkningen sedan finanskrisen. 

”Vi har stor erfarenhet av att hantera typiska makroekonomiska skeenden”, sa Fed-chefen Jerome Powell under sitt tal i Jackson Hole i fredags, och fortsatte:

”Men att ta hänsyn till handelspolitisk osäkerhet i våra kalkyler är en ny utmaning. Att besluta om handelspolitik är kongressens och presidentadministrationens jobb, inte Feds.” 

USA-börserna sjönk kraftigt i fredags som en effekt av handelsupptrappningen. Det breda indexet S&P 500 tappade hela 2,6 procent medan Vix, det så kallade skräckindexet, som mäter volatiliteten på marknaden, steg. Den tioåriga statsobligationen stängde dessutom lägre än den tvååriga. En sådan ränteinvertering vid stängning har inte skett sedan 2007 och ses som en signal om att recession står för dörren.  

På måndagen öppnade Wall Street uppåt, delvis som en följd av presidentens glada morgonhumör.

Många bedömare ser ombytligheten som ett tecken på Donald Trumps känslighet för finansmarknadernas reaktioner. På söndagen påpekade presidenten på Twitter att hans resultat måste bedömas utifrån hur börserna har gått sedan dagen efter valvinsten 2016, apropå den senaste tidens nedgångar. 

S&P 500 har tappat nära 6 procent den senaste månaden.

”Aktiemarknadens problem är inte alltför restriktiv penningpolitik utan Trumps förödande handelspolitik”, skriver Adam Crisafulli på investmentbanken JP Morgan i en marknadskommentar. 

”Räntorna är redan väldigt låga och inverterade räntekurvor har blivit kontraproduktiva för aktiemarknaden. Centralbankerna gör allt de kan just nu som ett resultat av det.”

Jämfört med hur det har sett ut i andra länder tycks dock USA hålla emot den pågående globala inbromsningen relativt väl. Donald Trump uttalade sig under G7-mötet i Frankrike om att USA:s ekonomi går fantastiskt. Att den är ”hela världens samtalsämne”.

Men han har också visat tecken på osäkerhet om vart konjunkturen är på väg. Det gäller exempelvis beslutet att flytta fram införandet av den senaste kinesiska tullrundan till den 15 december för att minska effekterna på julhandeln. I förra veckan luftade Donald Trump även idén om att genomföra en sänkning av inkomstskatterna i USA. 

Presidenten har dessutom trappat upp användandet av syndabockar, vilket tolkas som ett sätt att ha retoriken på plats om recessionen verkligen inträffar. 

Fed-chefen Jerome Powell har fått vänja sig vid att pekas ut som en ”värre fiende för USA än vad Kina är”, vilket återigen var fallet efter hans tal i fredags. 

”Fake News Media” anklagas också för att tvinga fram en recession i landet genom sin negativa rapportering. Det sistnämnda syftar till att Donald Trump ska förlora valet nästa år, enligt honom själv.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?