ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

AI

Två stora hot mot Kinas AI-dominans

HONGKONG. Donald Trumps svartlistning och blockad av kinesiska teknikbolag är inte Kinas största problem för att bli världsledande inom AI. En ny rapport lyfter fram två betydligt värre hot.

Regeringen i Peking har som ambition att göra Kina till världens ledande nation inom artificiell intelligens, både gällande innovation och implementering.

Vid år 2023 förväntas landets AI-industri vara värd drygt 115 miljarder kronor, upp från 43 miljarder kronor i år. Överallt i landet rullas det ut massiva AI-projekt och biometrisk data samlas in med ansiktsigenkänning i allt från småbutiker och skolor till tunnelbanor. Samtidigt skopar regeringen och forskningsbolagen upp massiva mängder data via mobilappar och sociala medier. Skydd för individers integritet är näst till obefintlig.

Myndigheterna i USA har definierat Kinas ambitioner inom AI som ett direkt hot mot USA:s nationella säkerhet, och har inlett omfattande kampanjer för att kuva Kinas framfart. Telekomjätten Huawei är blockat från att bygga nätverk och sälja utrustning, och flera kinesiska AI-bolag har svartlistats. Donald Trump uppmanar andra Nato-länder att göra samma sak.

Men USA är inte det största hindret för Kinas ambitioner att bli en AI-supermakt. Enligt en ny rapport, 2019 China AI Development, av undersökningsfirman IDC och kinesiska teknikmediegruppen Qbitai.com, är det snarare inhemska problem som väger tyngst – brist på data av kvalitet och kompetent arbetskraft.

Mer än 60 procent av 143 intervjuade personer inom Kinas AI-industri uppgav att implementering av AI-system är ”mycket svårt” under rådande omständigheter.

Trots att Kina sitter på massiva mängder data är kvaliteten relativt låg, fastslår rapporten. Få företag har personal som rensar och etiketterar, eller taggar, informationen, något som är helt avgörande för att bygga upp kvalitativa databanker eller finna mönster för maskinlärning.  

Rapportens slutsatser går tvärtemot tidigare vanlig föreställning att Kina sitter på en guldgruva av data från dess 840 miljoner internetanvändare, fler än något annat land, fastslår South China Morning Post.

Rapporten rekommenderade, föga förvånande, att regeringen ska fokusera på kvalitet snarare än kvantitet av data, enligt tidningen.

Trots att Kinas universitet producerar mångfalt fler ingenjörer varje år än USA lider landet av kunskapsbrist inom AI, fastslår rapporten vidare. Här kan faktiskt handels- och teknikkriget med USA förvandlas till en fördel. 

I och med att USA blir allt mer restriktiva mot kineser som anställda vid teknikföretag som anses betydelsefulla för landets nationella säkerhet väntas många högutbildade och erfarna kinesiska AI-experter återvända till Kina.

De intervjuade kinesiska AI-arbetarna poängterade också otydliga mål med applikationer, höga kostnader samt oro kring säkerhet och etik som utmaningar.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer