1515
Annons

Två ryssar anklagas för giftattack på ex-agent

Brittiska åklagare pekar ut två namngivna ryssar för att ha försökt mörda ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Ryssland går till motangrepp – "namnen säger oss ingenting".

Platsen där Sergej Skripal hittades efter attacken.
Platsen där Sergej Skripal hittades efter attacken.Foto:Toby Melville

Åklagarna säger sig ha tillräckligt med bevis för att anklaga de två ryska medborgarna för att ligga bakom nervgiftsattacken i Salisbury i mars, där även polis Nick Bailey insjuknade. En europeisk arresteringsorder har utfärdats.

De två misstänkta – Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov – ska ha anlänt till Storbritannien den 2 mars för att sedan lämna landet två dagar senare. Storbritannien kommer inte att begära att männen utlämnas, enligt den brittiska åklagarmyndigheten, eftersom Ryssland inte lämnar ut sina medborgare.

Storbritannien och dess allierade har anklagat Ryssland för att ligga bakom attacken, vilket lett till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst. Ryssland har hela tiden nekat till inblandning.

Det ryska utrikesdepartementet säger sig inte känna till de två männen, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

"Vi uppmanar åter britterna att sluta med offentliga anklagelser och att manipulera information och i stället börja samarbeta med brottsbekämpande myndigheter", säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Den brittiske polischefen Neil Basu, ansvarig för terrorbekämpning, säger att de misstänkta reste under falskt namn. Spår av nervgiftet Novitjok hittades i ett hotellrum i London där de två männen i 40-årsåldern hade bott.

Enligt polischefen var giftet sprejat på ytterdörren till Skripals hus i Salisbury, där männen fångats på bild av övervakningskameror. Drygt tre månader efter förgiftningsattacken hittades en parfymflaska som innehöll giftet, i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, och avled efter åtta dagar.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att det var Novitjok som användes vid attacken i Salisbury, och att det även fanns i den upphittade parfymflaskan. Nervgiftet utvecklades i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 80-talen.

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera