Annons

Två och en halv minut tills domedagsklockan klämtar

Under torsdagen tog sig den omtalade domedagsklockan ytterligare en halv minut närmare midnatt. Når klockan midnatt, går världen under. Och Donald Trumps presidentskap anses bidra till det, skriver Reuters.

Klockan är internationellt erkänd som ett instrument som mäter hur nära människan är att förgöra sig själv, och enligt organisationen Bulletin of the Atomic Scientists i Chicago som har hand om mätningarna är Donald Trumps tillträde som president en av anledningarna till att klockan ställs fram. Hans retorik om klimatet och kärnvapen, tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin får en stor del av skulden.

Klockan inrättades i slutet av 40-talet i början på Kalla kriget. Då var det risken för kärnvapenkrig som mättes och avgjorde vad klockan skulle stå på. Nu ingår flera faktorer så som klimatförändringarna och sjukdomar orsakade av människor.

Enligt Reuters vill Donald Trump modernisera USA:s kärnvapenarsenal och öppnar upp för att Sydkorea och Japan kan skaffa kärnvapen för att kunna avskräcka Nordkorea. Hans klimatförnekelse och övriga världens oförmåga att dra ner på sina koldioxidutsläpp ska också bidra till den ökade risken för civilisationens undergång.

Senaste gången världen var så nära att gå under var 1953. Då var klockan två minuter i midnatt och berodde på att USA och Sovjetunionen fortsatte sina försök att framställa och provspränga vätebomben. Det år då världen var som längst ifrån att förgöra sig själv, sedan mätningarna påbörjats, var 1991 med Sovjetunionens fall, då flera länder i världen genomgick en kraftig nedrustning och relationerna mellan västvärlden och Östeuropa blev allt bättre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?