1515

Två män misstänks för skjutning i Utrecht

Två män i nederländska Utrecht har gripits misstänkta för en skottlossning på en spårvagn där tre människor dödades och fem skadades.

Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack — men premiärminister Mark Rutte säger att motivet är oklart.

Foto:Peter Dejong
Foto:Peter Dejong

Polisen larmades om skottlossningen vid hållplatsen 24 Oktoberplein klockan 10.45 på måndagen. Den misstänkte gärningsmannen lyckades fly från platsen, men senare under kvällen meddelade polisen att mannen har gripits, rapporterar public servicebolaget NOS.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossningen som utreds som en terrorattack, enligt polisen. Uppgifterna om antalet skadade låg tidigare på nio, men nedjusterades av polisen i Utrecht. Tidigare uppgifter om att skottlossning inträffat på fler platser i staden har senare tillbakavisats av polisen.

Ytterligare en man har gripits misstänks för delaktighet i händelsen, skriver polisen i ett pressmeddelande. Public servicebolaget NOS rapporterar att de två männen utreds för dråp med terroristsyfte, där 37-åringen misstänks ha skjutit och den andre misstänks ha varit inblandad.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att det inte går att utesluta att det som inträffat är en terrorattack.

”Ett terrordåd är en attack mot hela vår civilisation, mot vårt toleranta och öppna samhälle. Om det fortsätter finns bara ett lämpligt svar. Och det är att vårt rättsväsende och demokrati är starkare än fanatism och våld”, säger Rutte under en presskonferens.

”Vi kommer aldrig ge vika för intolerans.”

Men under en presskonferens på måndagskvällen förklarade Rutte att motivet är oklart.

”Det finns många frågetecken och rykten”, säger Rutte enligt public servicebolaget NOS.

Även polisens talesperson Bernard Jens säger att man inte kan vara 100 procent säker på att det rör sig om en terrorattack, utan att det också kan handla om våld inom en nära relation.

”Vi avvaktar den fortsatta utredningen innan vi lämnar några ytterligare uttalanden”, säger Jens enligt NOS.

Foto:Peter Dejong

Polisen har genomfört flera räder under dagen i jakten på den misstänkte mannen. Ytterligare en person har gripits med anledning av skjutningen, men det är oklart i vilken utsträckning som personen var inblandad i attacken, rapporterar NOS.

Den misstänkte 37-åringen befann sig i rätten för två veckor sedan i en förberedande förhandling, anklagad för våldtäkt i juli 2017, rapporterar NOS. Han har även stått inför rätta för flera andra brott under de senaste åren, däribland för stöld och rattfylla. Det är dock oklart vilka av brotten som han ansetts skyldig till, enligt NOS.

Terrorhotnivån i provinsen Utrecht höjdes till en femma – den högsta nivån – efter skjutningen, men sänktes återigen till en fyra sedan 37-åringen gripits. Även uppmaningen om att hålla sig inomhus drogs tillbaka.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?