1515
Annons

Två kineser i veckan blir dollarmiljardärer

Förra året sprängde varje vecka två personer i Kina miljardvallen i förmögenhet – räknat i dollar. Det konstaterar banken UBS, som också varnar för att lyckans hjul kan snurra nedåt nästan lika snabbt.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

Hästar och hundar satte fart på godset

FLEN.
Från hästar, stall och elitkarriär till butik, restaurang och turistfokus. Hannah Larsson sadlade om och blev entreprenör – och fick familjen med sig på resan ute på Lida Gård.

Hannah Larsson är vd för Kvalité Häst & Hund Mälardalen, ett familjeföretag där tre generationer på ett eller annat sätt är med i driften.
Hannah Larsson är vd för Kvalité Häst & Hund Mälardalen, ett familjeföretag där tre generationer på ett eller annat sätt är med i driften.Foto:Henrik Lenngren

Med fruktkniven i handen och äppelklyftorna haglandes ned i ugnsformen stannar Julia, tolv år, plötsligt till i en rörelse.

”Mamma, jag har en affärsidé, Borde vi inte börja göra rabarbersnittar med råkräm och sälja i kaféet?” säger hon.

Mamman i frågan, Hannah Larsson, är inte ovan vid den här typen av frågeställningar.

”En dag kommer hon ta över verksamheten. Redan i dag hjälper hon till att baka, städa och servera. Vi båda älskar att vara här på Lida Gård.”

Hannah Larsson är vd för Kvalité Häst & Hund Mälardalen, ett familjeföretag där tre generationer på ett eller annat sätt är med i driften.

”Många tror att vi bara är en ridsportsbutik, men vi har allt för hunden, jakten samt fritids-, fest- och modekläder. När man kommer till oss finns det så mycket mer än bara shopping och mat”, säger Hannah Larsson.

Sedan sju år tillbaka utgår verksamheten från Lida Gård, som är en del av Stenhammars Godsförvalting. Då hade familjen Larsson drivit eget sedan 1997.

”Mamma har haft labradoruppfödning och jag är före detta elitryttare, så det var ganska naturligt att vi hittade vår nisch. Men det fanns ingen tanke att konceptet skulle bli så stort. I början hyrde vi in oss i en liten diversehandelsbutik, skrev kvitton för hand och gick runt med magväskor”, säger Hannah Larsson.

Hannah Larssons dotter Julia, 12 år, hjälper till i verksamheten.
Hannah Larssons dotter Julia, 12 år, hjälper till i verksamheten.

Två år efter starten stod mor och dotter inför ett vägskäl – antingen satsa helhjärtat och utvidga, eller lägga ned företaget.

”Det var ett ganska enkelt beslut. Lisen Bratt och Peder Fredricson bodde här i Flen, och dressyr-ryttaren Pether Markne i Katrineholm. Regionen var ett slags hästmecka. Vi låg rätt i tiden för att satsa hårt på ridsporten. Dessutom går jag igång på idéer.”

2012 fick Hannah Larsson en förfrågan om hon var intresserad att flytta verksamheten till Lida Gård, ett par stenkast från det slott som är en av drottning Silvias och kung Carl XVI Gustafs sommarbostäder.

”Mina föräldrar har bott på Stenhammars marker hela livet, och jag hade föreställt mig detta som en hästgård. Folk i min närhet tyckte att jag var galen – de förstod inte hur folk skulle kunna hitta hit. Men jag kände att jag fasiken skulle visa dem.”

Sju år senare har Hannah Larsson och Kerstin Olsson byggt upp ett koncept som lika mycket är ett besöksmål som en traditionell butik.

”Barnen har en stor yta att leka på, vi har Sörmlandsleden och ridleden kopplade till oss. 2019 anlade vi en mysig naturstig. Dessutom ligger Stenhammar slott 1,5 kilometer från oss och är ett populärt stråk att promenera på”, berättar Hannah Larsson.

Att kombinera butik med kafé och restaurang har också varit en del av framgångssagan, betonar hon.

”I vanliga fall vill många åka hem och fundera på om de ska köpa den där ridstöveln, kavajen eller jackan. Här kan de ta sig en funderare samtidigt som de stannar till för en fika eller lunch.”

Mycket har hänt på Lida Gård sedan Kvalité Häst & Hund tog över driften. I många år bedrev Scan och Farmek livdjursauktioner på plats, men mellan 1995 och 2015 ekade huset tomt.

”Vi har behållit foderbord, stolpar och rännor. Att behålla den lantliga rustika ladugårdskänslan är viktigt. Hit ska man kunna komma in som man vill, oavsett hur man är klädd.”

Med riksväg 55 och 57 runt kroken passerar mellan 10.000 och 20.000 bilar varje dag. Det är ingen slump att företaget är en av 13 turistbyråer i Flens kommun.

”Vi har långväga gäster som åker till oss för att shoppa. Förra sommaren var omsättningsmässigt vår bästa någonsin. Hemestertrenden spelade oss i händerna”, säger Hannah Larsson.

Foto:Henrik Lenngren

Så du var aldrig orolig under pandemin?
”Jo, men känner jag oro börjar min hjärna brinna på en gång. En entreprenör kan inte bara bädda ner sig och vänta på att något ska ta slut. Våren 2020 satsade vi på hemsida, sociala medier och utkörningar. Vi ställde om snabbt och behövde aldrig permittera. Att vi hade en buffert i ryggen skapade dessutom en trygghet.”

2020 blev Hannah Larsson utsedd till Årets företagare i Södermanland. I samma veva blev hon också utsedd till projektledare för Världens Musik & Mat, som anordnas varje sommar i Slottsparken på Stenhammar Slott. 

”Vi strävar verkligen efter att nå utanför länsgränserna. Jag hade lika gärna kunnat driva företag någon annanstans, men det är i Flen jag har mitt hjärta.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera