Annons

Två detaljhandelsjättar går under i Storbritannien

En inbromsning i konsumtionen och ett svagare pund fäller två tunga detaljhandelskedjor i Storbritannien på onsdagen. Både leksaksföretaget Toys R Us och elektronikkedjan Maplin är nu på obestånd, skriver Financial Times.

Bild:John Minchillo

Leksaksbolaget Toys R Us brittiska verksamhet har hamnat på ekonomiskt obestånd sedan flera aktörer valt att dra sig ur ett tidigare omstruktureringsförsök.

Enligt uppgifter till den brittiska tidningen Financial Times har processen med att stänga den brittiska verksamheten påbörjats. Närmare 3.000 anställda påverkas.

Toys R Us har dragits med stora skatteskulder och pensionsunderskott som motsvarar minst 25 miljoner pund.

Det amerikanska moderbolaget är sedan tidigare under konkursskydd. Wall Street Journal rapporterade förra veckan att 380 butiker kommer att stängas i USA.

De nordiska verksamheterna ska dock inte påverkas enligt ett pressmeddelande från det danska bolaget Top-Toy som driver Toys R Us-butikerna i Skandinavien under ett licensavtal.

"Varumärket Toys R Us är mycket viktigt. Särskilt utanför Danmark och Sverige där BR-varumärket är mycket starkt", skriver bolaget.

Toys R Us i Storbritannien är inte den enda brittiska detaljhandelsverksamheten som stupar på onsdagen. Financial Times rapporterar att även elektronikkedjan Maplin, med drygt 2.500 anställda, kollapsat under dagen.

"Som många andra detaljhandlare har Maplin slagits hårt av en inbrosmning i konsumtionen och dyrare importer när pundet har försvagats", säger Zeff Hussain, partner på revisionsbyrån Pwc som är administratör i processen, enligt Financial Times.

Det har varit en tuff vinter för de brittiska detaljhandlarna. De brittiska konsumenterna handlade mindre till följd av bland annat inflation.

Under onsdagen meddelade också den brittiska restaurangkedjan Prezzo att verksamheten kommer att omstruktureras vilket hotar hundratals jobb. Enligt uppgift till Financial Times kommer en dryg tredjedel av restaurangerna att stängas.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?