Annons

Två amerikanska demokrater stoppas från Israelbesök

Den israeliska regeringen stoppar besöket av två amerikanska kongressledamöter som uttryckt stöd för en bojkott av Israel.

Detta sedan USA:s president Donald Trump ansett att det vore ett tecken på "stor svaghet" om Israel tillåter besöket.

Demokraterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib, den första med somaliska och den andra med palestinska rötter, skulle besöka israel och de palestinska områdena i helgen. De båda muslimska kvinnorna, som tidigare kritiserat Israel skarpt, skulle åka till bland annat östra Jerusalem och den ockuperade Västbanken.

Men på torsdagen sade en israelisk regeringskälla först att inrikesdepartementet i Jerusalem ännu inte beslutat om besöket "i dess nuvarande föreslagna form" ska tillåtas.

Senare under eftermiddagen kom så besked om att besöket stoppas.

”Beslutet har fattats, beslutet är att inte tillåta dem inträde”, säger Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely till radiostationen Reshet Bet.

Republikanen Trump, som i juli var i bråk med både Omar och Tlaib, hade då skrivit på Twitter att det vore en "stor svaghet" om de båda släpps in, att de hatar Israel och "alla judiska människor" och att de är "en skam!".

Under bråket i juli föreslog han att de båda kvinnorna åker tillbaka och fixar "sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från".

Både Omar och Tlaib har förnekat tidigare anklagelser om antisemitism.

Ilhan Omar
Ilhan OmarFoto:Andrew Harrer/Bloomberg
Rashida Tlaib.
Rashida Tlaib.Foto:J. Scott Applewhite/AP

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var inblandad i beslutet att stoppa Ilhan Omar och Rashida Tlaib. I ett uttalande säger han att inget land i världen respekterar USA och dess kongress mer än Israel.

"Men resplanen visade att kongresskvinnornas enda avsikt var att skada Israel", fortsätter han.

Den inflytelserika proisraeliska lobbygruppen Aipac (American Israel Public Affairs Committee) i USA klargör att den är kritisk till kongressledamöternas uttalanden om Israel, men också till Netanyahus beslut: "Vi anser också att alla medlemmar i kongressen ska ha möjlighet att besöka och uppleva får demokratiska allierade Israel på plats", skriver Aipac.

Det amerikanska representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, kallar Israels beslut för "ett tecken på svaghet". Trumps uttalanden om Omar och Tlaib är i sin tur "under presidentämbetets värdighet", anser Pelosi.

Även den senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, uppmanar Israel att ändra på beslutet. "Inget demokratiskt samhälle bör frukta en öppen debatt. Många starka anhängare till Israel kommer att bli djupt besvikna över det här beslutet", skriver han.

Under 2017 infördes en lag som förbjuder utlänningar som uttalat stödjer en bojkott från inträde i landet.

Netanyahu säger samtidigt att om Rashida Tlaib lämnar in en humanitär ansökan om att besöka sin familj så ska Israel överväga att tillåta det, om hon lovar att inte tala för en bojkott under besöket.

Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, brännmärker det israeliska beslutet i ett uttalande.

"Det är ett farligt prejudikat som trotsar alla diplomatiska normer och ett angrepp på det palestinska folkets rätt till kontakt med resten av världen."

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera