Annons

Två 00-talister årets starkaste röster

Det i särklass mest betydelsefulla albumet under 2019 inleds med ljudet av en tandställning som plockas ut.

VASSA BUDSKAP. Greta Thunberg och Billie Eilish.
VASSA BUDSKAP. Greta Thunberg och Billie Eilish.

Det i särklass mest betydelsefulla albumet under 2019 inleds med ljudet av en tandställning som plockas ut.

Billie Eilish, född 2001, fnissar och mumlar något, plockar hörbart ut sin tandställning, säger ”This is the album” och börjar sedan sjunga den vidunderliga Bad guy, med textraden om att hon kanske kommer att förföra din pappa.

Billie Eilish är för evigt inskriven i musikhistorien som den första artist född på 2000-talet som har toppat albumlistan i USA.

Vad Billie Eilish har åstadkommit under 2019 är något som varit en del av popmusikens själ sedan dess födelse på 1950-talet, men blivit allt mer sällsynt i modern tid. Billie Eilish, 17 år, har fått oss i den äldre generationer att känna oss väldigt gamla.

Att lyckas med det i dag, i en tid när ingen längre vill åldras, är sanner­ligen inte lätt. 

50-åringar i dag klär sig som 10-åringar i keps och sneakers. Gamla band återbildas och turnerar på nytt. Decennium försvinner ­aldrig utan paketeras om och lanseras nytt. Efter nostalgikonserter om 1970- och 1980-talen är den senaste trenden att minnas sitt 1990-tal.

Men Billie Eilish har verkligen inneburit ett generationsskifte – ett hörbart generationsskifte – både vad det gäller ploppljudet från tandställningen och soundet på debut­albumet When we all fall asleep, where do we go?.

Den andra person som gjort störst avtryck under 2019 är också född på 2000-talet.

Det har sagts mycket om Greta Thunberg, född i januari 2003, men vidden av hennes genomslag blir extra tydligt om man betraktar det ur just ett popperspektiv.

När engelska musiktidningen Q magazine i sin årssammanfattning ber en rad musiker sammanfatta året 2019 är det ett namn som dyker upp hela tiden: Greta Thunberg.

Storbritanniens i dag viktigaste band, The 1975, gjorde i somras en låt där sångaren Matty Healy avstod från att sjunga och i stället överlät mikrofonen till Greta ­Thunberg.

Disjockeyn Fatboy Slimboy hade vid millennieskiftet en gigantisk hit med låten Right here, right now. När Greta Thunberg råkade använda just den frasen i sitt tal i FN i september var det en perfekt anledning för Fatboy Slim att göra en mix av Greta-talet och sin dansgolvsklassiker.

Youtube-klippen där Fatboy Slim får arenor att explodera till rösten av en svensk 16-årig aktivist hade så sent som i fjol ­varit omöjliga att ens fantisera om.

När Polarpristagen Björk nu på söndag 8 december tar sin turné Cornucopia till Globen i Stockholm kommer konserten att avslutas med en filmad sekvens med Greta Thunberg.

Albumaktuella Coldplay har sagt att de inte kommer att turnera igen förrän bandet hittat ett mer klimatvänligt sätt att göra det. Det beslutet hade aldrig tagits utan Greta Thunberg.

Alla som gör något i dag, inte bara inom politik utan inom ekonomi och underhållningsvärlden, kommer förr eller senare att få navigera runt ­Greta Thunberg.

I medier har det blivit populärt att problematisera fenomenet Greta Thunberg, att försöka hitta fel, att påpeka förenklingar i resonemang, ­poängtera att frågan ”är mer komplex än så” och så vidare. 

Att ha åsikter om den som gör något, i stället för att ha åsikter om alla som inte gör något, är tyvärr inte ovanligt.

Men alla åsikter i världen kan inte förändra faktum: en 16-årig svensk aktivist med asperger har under 2019 förändrat världen.

Vid sidan av Billie Eilish och Greta Thunberg är det tv-serier som haft det största genomslaget under året.

På middagar fungerar inte längre musik eller litteratur eller film som diskussionsämnen som alla kan ta del av. Ingen lyssnar på samma sorts musik. Allt färre läser böcker eller går på bio.

Men säg Netflix eller HBO och hela middagsbordet blir engagerat.

Johan Rencks Chernobyl var en inte bara en oförglömlig dramaserie, utan förändrade hur vi i dag ser på och talar om kärnkraft. 

Ingenting är nytt i Chernobyl. Allting som i HBO-serien berättas om kärn-kraftsolyckan i Tjernobyl 1986 har varit känt sedan tidigare – eller borde ha varit. Allting finns dokumenterat i böcker, artiklar och dokumentärer.

Men fiktion och bildkonst kan få oss att förstå genom att känna.

På samma sätt går det inte att längre läsa en nyhet om en våldtäkt utan att tänka på scener i Netflix-serien Unbelievable.

Årets bästa fiktiva karaktär var annars Greg The Egg i HBO:s serie om en miljardärsfamilj, Succession. Det är lätt att känna för en karaktär som aldrig kan slappna av, utan försöker hitta de rätta orden för att överleva ännu en dag. 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?