Annons

TV4 gör rekordresultat – kan bli jackpott för Telia

I somras stod det klart att Telia köper Bonniers tv-verksamhet med bland annat TV4. Det ser ut som att Telia kan vara den stora vinnaren på affären. 

Enligt Bonniers färska bokslut för 2018 levererar tv-delen rekordresultat. 

Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting som gör rekordresultat 2018.
Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting som gör rekordresultat 2018.

I juli blev det klart att Telia köper Bonnier Broadcasting, med varumärkena TV4, C More och finländska MTV. Prislappen landade på 9,2 miljarder kronor. 

”Det är en mycket viktig dag för Telia Company”, sa Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande när affären var klar.

Helt slutförd är affären dock inte förrän den konkurrensprövats, vilket väntas ske under andra halvåret av 2019. Såväl köpare som säljare håller naturligtvis ögonen på bolaget under övergångsperioden. Nu ser det ut som att det kan bli köparen Telia som dragit det längsta strået.

I Bonniers färska bokslut för 2018 framgår att Bonnier Broadcasting gjort ett rejält lyft under 2018. Rörelseresultatet (mätt som ebita) för hela Bonnier Broadcasting ökar från 423 Mkr till 1027 Mkr, en ökning med över 140 procent. TV4 ensamt gör ett resultat (ebita) på 1,38 miljarder kronor. 

”Det här är något vi är väldigt stolta över. I fjol när TV4 passerade 1 miljard anade vi konturerna av en långsiktigt hållbar reklam-tv-affär. Det här är ett ännu starkare kvitto för att vår strategi fungerar och under året har det blivit en slags ketchupeffekt på vårt långsiktiga arbete”, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting.   

Delar av tv-verksamheten har länge varit ett sorgebarn för Bonnier. TV4 har levererat starka resultat men C More och finländska MTV har samtidigt skapat stora förluster för ägarna. 2017 stannade C Mores förlust på 296 Mkr, vilket innebär att bolagets samlade förlust sedan 2013 kan summeras till drygt 2 miljarder kronor. Men även C More gör ett rejält lyft 2018 och minskar förlusten från 296 Mkr till 99 Mkr. 

”En nyckel har varit att vi slagit ihop organisationerna för TV4 och C More under en operativ ledning. Samarbetet mellan TV4 Play med sina 4,7 miljoner inloggade och betaltjänsten C More är helt synkroniserat. Användarna på TV4 Play fungerar som rekryteringsbas för C More”, säger Casten Almqvist. 

Ser du att C More kommer att bli lönsamt?

”Ja, definitivt. Jag vågar inte säga när”, säger Casten Almqvist och tillägger:

”Samgåendet med Telia blir som raketbränsle för vår strategi. De har en fantastisk kundbas som vi kan erbjuda innehåll samtidigt som vi får en kapitalstark ägare och får möjlighet att investera mer i program och teknik.”

Bonnier Broadcasting har sedan 2014 arbetat enligt en modell som internt kallas ”total tv”. Syftet är att agera oberoende av plattform och komma bort från uppdelningen mellan online och linjär-tv. 

”Det har varit en smärtsam omställning men nyckeln för oss har varit att brutalt och kraftfullt attackera vår egen kärnaffär linjär reklam-tv”, säger Casten Almqvist. 

TV4 presterar 2018 en rörelsemarginal på 29,2 procent. Resultatet gör TV4 till ett av de mest lönsamma TV-företagen i Europa enligt bolaget själva. 

”Samtidigt ska man komma ihåg att de här framgångarna kommer i en högkonjunktur. På längre sikt kommer det att bli tufft att möta de internationella aktörerna när det gäller inköp av program och rättigheter”, säger Casten Almqvist.

Och då är Telia en bättre ägare än Bonnier?

”Ja, och det är en bild som Bonnier delar.” 

Kassaflöden och eventuella utdelningar från Bonnier Broadcasting tillfaller ägaren Bonnier fram tills att konkurrensprövningen är klar och Telia tar över ägarskapet. Men även om Bonnier får ta del av vinsterna 2018 är det frågan om inte Telia är den stora vinnaren på affären. Allt annat lika bör prislappen på 9,2 miljarder se betydligt aptitligare ut nu när resultatet mer än fördubblats. 

Innehåll från ZimplyAnnons

Säg hej till nästa generations bemanning

En AI-assistent från Zimply minskar stress och säkrar relationerna mellan företagets medarbetare och kunder.
En AI-assistent från Zimply minskar stress och säkrar relationerna mellan företagets medarbetare och kunder.

Zimply hyr ut AI-assistenter utvecklade för att möta och överträffa varje verksamhets behov. Det är bemanning 2.0 som ger medarbetarna en välkommen avlastning och säkrar kvaliteten i kundledet. 

Pandemin med distansarbete och sjukfrånvaro har visat på både styrkor och sårbarhet hos de flesta organisationer. Det innebär bland annat att allt fler organisationer erbjuder sina medarbetare en digital assistent som avlastning för olika administrativa arbetsuppgifter. Zimply hyr ut digitala assistenter utvecklade enligt verksamhetens behov.

– Vi hjälper våra kunder att kvalitetssäkra monotona men viktiga rutinuppgifter utan att de behöver göra stora engångsinvesteringar eller lära sig allt om AI och automation, säger Fred Alpsten, VD på Zimply.

Flexibelt samarbete

En digital assistent är något mycket mer än en robot som installeras i en server eller arbetsstation. Zimply jobbar med en omfattande verktygslåda bestående av Intelligent Automation. Det innefattar Machine Learning, Robotic Process Automation (RPA), computer vision, talsyntes och avancerad språkförståelse (NLP). 

Zimply tar fram digitala assistenter som appliceras i hela verksamheten. Därför beskriver Zimply digitala assistenter som bemanning 2.0.

– AI-assistenten samarbetar på ett mer flexibelt sätt med sina mänskliga kollegor än en traditionell robot. Den imiterar människans arbetssätt, rapporterar vad den har gjort och vad som eventuellt behöver åtgärdas manuellt. Det är automation som minskar stress, säkrar produktiviteten och stärker relationerna mellan företagens medarbetare och kunder. Det handlar om mjuka värden som bara blir större och större över tid, säger Zimplys COO Daniel Baldwin.

Zimplys kunder använder digitala assistenterna bland annat för kontering och attestering av leverantörsfakturor, kontroll och registrering, orderhantering, datainsamling för rapportering, och som stöd för snabbare kundservice. Arbetsuppgifterna varierar men kundernas omdömen är desamma.  

– Kund efter kund berättar för oss att de blivit imponerade och överraskade av hur mycket en AI-assistent kan göra och bidra med. Det är dessutom enkelt att komma i gång. Våra kunder behöver bara beskriva sina behov och sedan tar det tre veckor så är lösningen på plats. Vi erbjuder också tre månaders ”provanställning” av den digitala assistenten. Som i alla samarbeten är det viktigt att det klickar, säger Daniel Baldwin.

Bemanning 2.0 med Zimply

Zimply är ett svenskt innovationsföretag som utvecklar och hyr ut digitala assistenter. Våra digitala assistenter automatiserar alla typer av repetitiva processer och arbetsuppgifter. Bland våra kunder märks Svea Bank, Acne Studios, Samhällsbyggnadsbolaget, Wise Professionals och Dina Försäkringar.

Zimplys AI-assistenter används av verksamheter för att frigöra tid, säkerställa kvalitet och minska ledtid mot kunder. Förutom att utveckla digitala assistenter hjälper vi våra kunder identifiera digitala behov och lösningar med inriktning mot AI, Artificiell Intelligens, och IA, Intelligent Automation.

https://zimply.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zimply och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera