1515

TV4 gör rekordresultat – kan bli jackpott för Telia

I somras stod det klart att Telia köper Bonniers tv-verksamhet med bland annat TV4. Det ser ut som att Telia kan vara den stora vinnaren på affären. 

Enligt Bonniers färska bokslut för 2018 levererar tv-delen rekordresultat. 

Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting som gör rekordresultat 2018.
Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting som gör rekordresultat 2018.

I juli blev det klart att Telia köper Bonnier Broadcasting, med varumärkena TV4, C More och finländska MTV. Prislappen landade på 9,2 miljarder kronor. 

”Det är en mycket viktig dag för Telia Company”, sa Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande när affären var klar.

Helt slutförd är affären dock inte förrän den konkurrensprövats, vilket väntas ske under andra halvåret av 2019. Såväl köpare som säljare håller naturligtvis ögonen på bolaget under övergångsperioden. Nu ser det ut som att det kan bli köparen Telia som dragit det längsta strået.

I Bonniers färska bokslut för 2018 framgår att Bonnier Broadcasting gjort ett rejält lyft under 2018. Rörelseresultatet (mätt som ebita) för hela Bonnier Broadcasting ökar från 423 Mkr till 1027 Mkr, en ökning med över 140 procent. TV4 ensamt gör ett resultat (ebita) på 1,38 miljarder kronor. 

”Det här är något vi är väldigt stolta över. I fjol när TV4 passerade 1 miljard anade vi konturerna av en långsiktigt hållbar reklam-tv-affär. Det här är ett ännu starkare kvitto för att vår strategi fungerar och under året har det blivit en slags ketchupeffekt på vårt långsiktiga arbete”, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting.   

Delar av tv-verksamheten har länge varit ett sorgebarn för Bonnier. TV4 har levererat starka resultat men C More och finländska MTV har samtidigt skapat stora förluster för ägarna. 2017 stannade C Mores förlust på 296 Mkr, vilket innebär att bolagets samlade förlust sedan 2013 kan summeras till drygt 2 miljarder kronor. Men även C More gör ett rejält lyft 2018 och minskar förlusten från 296 Mkr till 99 Mkr. 

”En nyckel har varit att vi slagit ihop organisationerna för TV4 och C More under en operativ ledning. Samarbetet mellan TV4 Play med sina 4,7 miljoner inloggade och betaltjänsten C More är helt synkroniserat. Användarna på TV4 Play fungerar som rekryteringsbas för C More”, säger Casten Almqvist. 

Ser du att C More kommer att bli lönsamt?

”Ja, definitivt. Jag vågar inte säga när”, säger Casten Almqvist och tillägger:

”Samgåendet med Telia blir som raketbränsle för vår strategi. De har en fantastisk kundbas som vi kan erbjuda innehåll samtidigt som vi får en kapitalstark ägare och får möjlighet att investera mer i program och teknik.”

Bonnier Broadcasting har sedan 2014 arbetat enligt en modell som internt kallas ”total tv”. Syftet är att agera oberoende av plattform och komma bort från uppdelningen mellan online och linjär-tv. 

”Det har varit en smärtsam omställning men nyckeln för oss har varit att brutalt och kraftfullt attackera vår egen kärnaffär linjär reklam-tv”, säger Casten Almqvist. 

TV4 presterar 2018 en rörelsemarginal på 29,2 procent. Resultatet gör TV4 till ett av de mest lönsamma TV-företagen i Europa enligt bolaget själva. 

”Samtidigt ska man komma ihåg att de här framgångarna kommer i en högkonjunktur. På längre sikt kommer det att bli tufft att möta de internationella aktörerna när det gäller inköp av program och rättigheter”, säger Casten Almqvist.

Och då är Telia en bättre ägare än Bonnier?

”Ja, och det är en bild som Bonnier delar.” 

Kassaflöden och eventuella utdelningar från Bonnier Broadcasting tillfaller ägaren Bonnier fram tills att konkurrensprövningen är klar och Telia tar över ägarskapet. Men även om Bonnier får ta del av vinsterna 2018 är det frågan om inte Telia är den stora vinnaren på affären. Allt annat lika bör prislappen på 9,2 miljarder se betydligt aptitligare ut nu när resultatet mer än fördubblats. 


Innehåll från Nordier Property AdvisorsAnnons

Nordier satsar för att fortsatt kunna erbjuda +5 %

Tomas Nyström värderingsansvarig och partner, Olof Rotbring transaktionsansvarig och partner och Malin Linde uthyrningsansvarig och partner Nordier.
Tomas Nyström värderingsansvarig och partner, Olof Rotbring transaktionsansvarig och partner och Malin Linde uthyrningsansvarig och partner Nordier.

Nordier Property Advisors går på högtryck. Fastighetsrådgivaren har anställt åtta personer bara under år 2021 och möter den starka efterfrågan i marknaden med fortsatt utveckling.

Nordier Property Advisors målsättningen är att alltid leverera fem procent mer än vad kunden förväntar sig. För att uppnå detta arbetar bolaget med synergier mellan sina tre avdelningar – Transaktion, Värdering samt Uthyrning & Utveckling. 

– Det är en enorm styrka för oss att ha alla dessa verksamhetsområden under samma tak. Jag upplever att vi arbetar närmare varandra än många av våra konkurrenter. Detta gör att vi kan erbjuda en unik expertis till våra kunder. Som exempel kan uthyrningsansvarige Malin Linde bistå mig med sin expertis om köpcentrum när jag värderar den typen av fastigheter, säger Tomas Nyström, värderingsansvarig och partner.

Värderingsavdelningen har tagit stora marknadsandelar under de senaste åren och har idag avtal med ett flertal större och kända fastighetsägare. Teamet för Uthyrning & Utveckling är idag störst inom retail uthyrning i Stockholm. Transaktionsavdelningen är Nordiers största avdelning och har rikstäckande expertis. 

– Nordiers transaktionsavdelning har hela landet som arbetsfält, vi arbetar aktivt i alla regioner från norr till söder och bygger ideligen nya relationer med entreprenörer och familjeföretag i regionstäder. Vår policy är att behandla våra kunders fastigheter som om de vore våra egna och vi behandlar alla kunder lika, oavsett om det är internationella storkunder eller mindre aktörer, säger Olof Rotbring, transaktionsansvarig och partner.

Fortsätter att satsa för att möta den starka marknaden

Nordier möter upp den starka marknaden med att knyta till sig ny duktig personal. Under året har Nordier rekryterat åtta nya medarbetare till de tre verksamhetsområdena.

– Vi tar ständigt nya marknadsandelar och i takt med det måste vi anställa. Vi tycker det är viktigt att alla involverade ska ha en del av vårt företags-DNA och använder därför enbart egna anställda i kundprojekten. Det tror jag vi är unika med, säger Malin Linde, uthyrningsansvarig och partner.

Om Nordier:

Sedan starten 2008 har Nordiers utgångspunkt varit densamma – vad är bäst för kunden och affären? Kombinerat med rak dialog och hög frekvens skapar det resultat – det är inte så komplicerat egentligen.

Nordier är snabbfotade, arbetar alltid i tighta team med ett stort fokus på affären. Idag är Nordier ett nationellt rådgivningsbolag med cirka 30 anställda och har kontor i Stockholm och Malmö. Nordier erbjuder rådgivning inom Transaktion, Värdering samt Uthyrning & Utveckling.

Läs mer om Nordier här!

 

Mer från Nordier Property Advisors

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordier Property Advisors och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?