I juli blev det klart att Telia köper Bonnier Broadcasting, med varumärkena TV4, C More och finländska MTV. Prislappen landade på 9,2 miljarder kronor.
”Det är en mycket viktig dag för Telia Company”, sa Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande när affären var klar.
Helt slutförd är affären dock inte förrän den konkurrensprövats, vilket väntas ske under andra halvåret av 2019. Såväl köpare som säljare håller naturligtvis ögonen på bolaget under övergångsperioden. Nu ser det ut som att det kan bli köparen Telia som dragit det längsta strået.
I Bonniers färska bokslut för 2018 framgår att Bonnier Broadcasting gjort ett rejält lyft under 2018. Rörelseresultatet (mätt som ebita) för hela Bonnier Broadcasting ökar från 423 Mkr till 1027 Mkr, en ökning med över 140 procent. TV4 ensamt gör ett resultat (ebita) på 1,38 miljarder kronor.
”Det här är något vi är väldigt stolta över. I fjol när TV4 passerade 1 miljard anade vi konturerna av en långsiktigt hållbar reklam-tv-affär. Det här är ett ännu starkare kvitto för att vår strategi fungerar och under året har det blivit en slags ketchupeffekt på vårt långsiktiga arbete”, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting.
Delar av tv-verksamheten har länge varit ett sorgebarn för Bonnier. TV4 har levererat starka resultat men C More och finländska MTV har samtidigt skapat stora förluster för ägarna. 2017 stannade C Mores förlust på 296 Mkr, vilket innebär att bolagets samlade förlust sedan 2013 kan summeras till drygt 2 miljarder kronor. Men även C More gör ett rejält lyft 2018 och minskar förlusten från 296 Mkr till 99 Mkr.
”En nyckel har varit att vi slagit ihop organisationerna för TV4 och C More under en operativ ledning. Samarbetet mellan TV4 Play med sina 4,7 miljoner inloggade och betaltjänsten C More är helt synkroniserat. Användarna på TV4 Play fungerar som rekryteringsbas för C More”, säger Casten Almqvist.
Ser du att C More kommer att bli lönsamt?
”Ja, definitivt. Jag vågar inte säga när”, säger Casten Almqvist och tillägger:
”Samgåendet med Telia blir som raketbränsle för vår strategi. De har en fantastisk kundbas som vi kan erbjuda innehåll samtidigt som vi får en kapitalstark ägare och får möjlighet att investera mer i program och teknik.”
Bonnier Broadcasting har sedan 2014 arbetat enligt en modell som internt kallas ”total tv”. Syftet är att agera oberoende av plattform och komma bort från uppdelningen mellan online och linjär-tv.
”Det har varit en smärtsam omställning men nyckeln för oss har varit att brutalt och kraftfullt attackera vår egen kärnaffär linjär reklam-tv”, säger Casten Almqvist.
TV4 presterar 2018 en rörelsemarginal på 29,2 procent. Resultatet gör TV4 till ett av de mest lönsamma TV-företagen i Europa enligt bolaget själva.
”Samtidigt ska man komma ihåg att de här framgångarna kommer i en högkonjunktur. På längre sikt kommer det att bli tufft att möta de internationella aktörerna när det gäller inköp av program och rättigheter”, säger Casten Almqvist.
Och då är Telia en bättre ägare än Bonnier?
”Ja, och det är en bild som Bonnier delar.”
Kassaflöden och eventuella utdelningar från Bonnier Broadcasting tillfaller ägaren Bonnier fram tills att konkurrensprövningen är klar och Telia tar över ägarskapet. Men även om Bonnier får ta del av vinsterna 2018 är det frågan om inte Telia är den stora vinnaren på affären. Allt annat lika bör prislappen på 9,2 miljarder se betydligt aptitligare ut nu när resultatet mer än fördubblats.