ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tv-sända riksrättsförhör mot Donald Trump igång i USA

Riksrättsutredningen mot president Donald Trump har gått in i en ny fas när tv-sända utfrågningar av vittnen nu har börjat i representanthuset.

Först ut är USA:s toppdiplomat i Ukraina.

Frågan är om Trump begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom utreda demokraten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Vissa anser att det är ett brott mot USA:s stränga vallagar, där det står att det är olagligt att ”medvetet begära, acceptera eller ta emot” hjälp eller donationer från någon utländsk medborgare.

” Baserat på vad vittnena har haft att säga hittills finns ett antal överträdelser som potentiellt kan berättiga riksrätt: däribland mutor, inkluderat grova brott och förseelser”, säger demokraten Adam Schiff, som leder utfrågningarna i egenskap av ordförande i representanthusets underrättelseutskott, till radiostationen NPR.

Att be Ukrainas president om ”en tjänst”, som Trump gjorde, är maffiametoder, enligt Schiff.

På onsdagen har William Taylor, USA:s chargé d'affaires i Ukraina, samt den högt uppsatte UD-tjänstemannen George Kent kallats. Båda har tidigare frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina, skriver webbtidningen Politico. Protokoll från vissa förhör har offentliggjorts och enligt dessa ska Taylor ha bekräftat att Trump villkorade utbetalningen av militärt bistånd till Ukraina med den önskade utredningen.

Andra anser att presidenten inte gjort något fel. Presidenten å sin sida har kallat Schiff för en ”dubbelkorrupt politiker” och ”opålitlige Schiff”. Han har också avfärdat utredningen som en bluff och en häxjakt.

Innan utfrågningen fortsätter Trump också ifrågasätta vittnenas lojalitet. På onsdagen skrev han på Twitter att de inte stödjer honom och hans politik.

De öppna utfrågningarna skapar enorma rubriker i USA där medierna är fulla av guider för nyfikna tittare.

På fredag är det så dags för den tidigare Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch att framträda.

Ett skäl till att utfrågningarna hålls framför tv-kamerorna är att det demokratledda representanthuset i slutet av oktober antog en resolution som bland annat förordar mer öppenhet i riksrättsundersökningen. Det skedde efter klagomål från uppretade republikaner som önskar mer transparens och insyn. Men tv-sändningarna spelar också Demokraterna i händerna; om riksrättsanklagelser faktiskt väcks är det viktigt med allmänhetens stöd.

De nya reglerna ger Republikanerna möjlighet att kalla egna vittnen, men sådana måste godkännas av det aktuella utskottets ordförande. Schiff har redan gjort tumme ner för motståndarpartiets önskan att kalla presidentaspiranten Joe Bidens son Hunter Biden och den anonyma visselblåsare som slog larm om Trumps Ukrainasamtal.

Däremot hoppas Demokraterna att Trumps stabschef Mick Mulvaney kommer till Capitolium, vilken han senast på tisdagen klargjorde att han inte kommer att göra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer