1515
Annons

Tv-profil blir vd och delägare i Stockholms Auktionsverk

Auktionsprofilen Li Pamp blir vd och delägare i Stockholms Auktionsverk, vars verksamhet för den dyrbara konsten befinner sig i kris. 

”Stockholms Auktionsverk ska återta sin värdighet och marknadsledande position”, säger Li Pamp.

Foto:Press

Det var i slutet av april som det blev känt att Auctionet köper Sveriges äldsta auktionshus Stockholms Auktionsverk av Lauritz.com. Utöver verksamheten för den dyrbara konsten på Nybrogatan i Stockholm ingick även Stockholms Auktionsverks filialer vid Magasin 5 i Frihamnen, Globen, Norrköping, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Helsingfors i Finland i köpet. Auktionshuset Karlstad-Hammarö och Lauritz.coms verksamheter i Tyskland bytte samtidigt också ägare. 

Lauritz-köpet dubblerar Auctionets omsättning till sammanlagt cirka 200 miljoner kronor. 2020 omsatte Auctionet, som egentligen heter Auction Network Sweden, cirka 100 Mkr . Och vinsten landade 2020 på cirka 10 miljoner kronor. 

Nu har Auctionets vd Niklas Söderholm också utsett en vd. Li Pamp, som sedan ett år tillbaka ansvarar för Auctionets antikskola ”Auctionet Academy”, blir vd för Stockholms Auktionsverk och dess filialer (bortsett från Norrköping som läggs ned) och även auktionsrörelserna i Tyskland. Hon tillträder i mitten av augusti och får även ett delägarskap. Genom ett optionsprogram kan hon få en tioprocentig ägarandel.

”Det var inte utan tvekan som jag tackade ja. Ett viktigt skäl är att jag ömmar väldigt för det här företaget och vill ge det upprättelse”, säger Li Pamp. 

Hon började på Stockholms Auktionsverk 1997. Då var Niclas Forsman, som 2014 var med och sålde verksamheten till Lauritz.com, vd för företaget. Li Pamp blev snabbt intendent för området ”1900-tals design”.

”Jag var 24 år gammal och jag arbetade kvar under en sexårig period. Niclas Forsman lärde mig allt gott hantverk kring auktioner, som jag har nytta av än idag”, säger Li Pamp. 

Hon fortsatte sin karriär i konsthandlarbranschen, bland annat som anställd på Modernity, som säljer 1900-tals möbler och andra konsthantverk designade i Norden. Därefter grundade hon den nätbaserade marknadsplatsen för modern design Deconet tillsammans med Spraygrundaren Jonas Svensson. Men verksamheten såldes för att sedan läggas ned.

”Det var en resa jag lärde mig mycket av. Det är inte så dumt att ha ett misslyckande bakom sig”, säger Li Pamp.

Att Auctionet köper Stockholms Auktionsverk innebär att företaget tar sig in på marknaden för den mer dyrbara konsten i Sverige. De främsta konkurrenterna heter Bukowskis och Uppsala Auktionskammare. Men Stockholms Auktionsverks verksamhet för den dyrbara konsten, som efter millennieskiftet blev en farlig konkurrent till Bukowskis, befinner sig sedan Lauritz.coms övertagande 2014 i kris. Verksamheten har dragits med förluster under de senaste åren.  

Hur ska du vända den dystra trenden för Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan, där den mer dyrbara konsten klubbas?
”Det är ingen hemlighet att vi har tappat marknadsandelar under åren med de föregående ägarna. Men vi ska bli störst på dyrbar konst igen. Vi har kunskapen och kan auktioner”, säger Li Pamp.

Skulle du kunna vara lite mer konkret? Hur kommer ni positionera er jämfört med de främsta konkurrenterna Uppsala Auktionskammare och Bukowskis? Ni har en lång resa framför er.
”Att vi har ett intag av konst på tolv platser är en viktig del i det hela. Via Auctionet är vi också digitaliserade, vi når otroligt många fler genom att ligga på plattformen. Auctionet löser också transporterna och logistiken på ett väldigt bra sätt”, säger Li Pamp.

Auctionet beskriver sig som ett plattformsföretag för auktionshus, där affärsmodellen går ut på att hjälpa auktionshus med sin digitala närvaro. Auctionet tar hand om affärssystem, all support, ekonomi och transporter. Auktionshus som använder sig av Auctionets service betalar 5 procent av det klubbade priset till Auctionet. 

”Vi kommer också påbörja rekryteringar snabbt och se till att Nybrogatan 32 blir en attraktiv plats”, fortsätter hon.  

På sikt kommer Auctionet minska sitt ägande i Stockholms Auktionsverk ytterligare, men företaget vill inte berätta vilka andra personer som kan tänkas gå in som ytterligare ägare. 

”Delägarskap ingår också i min verktygslåda när jag ska rekrytera några viktiga personer till företaget”, säger Li Pamp. 

Tyskland får köpa gas av Förenade arabemiraten

Tyskland har säkrat gasleveranser från Förenade arabemiraten från och med december.

Foto:Håkon Mosvold Larsen

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz reser under helgen runt i arabländerna för att skaffa mer gas till Tyskland inför vintern, för att ersätta gasleveranserna från Ryssland.

Under lördagen var han i Saudiarabien, och under söndagen i Förenade Arabemiraten. Därefter ska han vidare till Qatar.

Nu har ett kontrakt tecknats om leveranser av flytande gas, LNG, med Abu Dhabi National Oil. Hur mycket gas det handlar om är inte känt, men de första leveranserna ska ske redan i december. Senare ska fler leveranser komma till det tyska gasbolaget RWE.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera