Annons

Tv-pionjären Annie Wegelius död

Tv-profilen Annie Wegelius gick under tisdagen bort efter en lång tids kamp mot cancer. Endast 58 år gammal, sörjs hon av både tidigare kollegor och vänner.

Annie Wegelius.
Annie Wegelius.Bild:Filip Erlind

”Idag är sorgen stor på SVT. Annie Wegelius förde med sig färg, kraft och värme till alla hon mötte”, sa Hanna Stjärne, vd på SVT, strax efter att hon hade fått beskedet.

Till SVT rekryterades Annie Wegelius som programdirektör 2007, av dåvarande vd:n Eva Hamilton. Då hade hon redan en gedigen karriär inom medievärlden bakom sig. Bland annat var hon med och startade TV3 1986 i London och var kanalens första programchef fram till 1990. Under flera år drev hon också det egna produktionsbolaget Wegelius Television.

Mellan 1998 och 2002 drev hon också medieföretaget K-World, tillsammans med journalisten, företagaren och Di-krönikören Maria Borelius.

”Hon var en enorm entreprenör. Hon kunde se möjligheter, var modig, kreativ, kunde vara krävande och tuff och tänkte ofta på tvären. Samtidigt var hon väldigt mänsklig och en oerhört lojal vän”, säger Maria Borelius.

De träffats redan under 1980-talet och blev med tiden både kolleger och goda vänner. Maria Borelius beskriver Annie Wegelius som en person man kunde prata med om allt från business till svåra personliga saker med.

”Hon var en unik och storslagen människa som levde efter eget huvud och med breda penseldrag. Hon bröt den svenska gråa jantedogmen och levde sitt eget liv.”

Förutom som en vän vill Maria Borelius också minnas Annie Wegelius som en förebild som betytt mycket, inte minst för kvinnligt entreprenörskap.

”Att hon var en av de första kvinnliga entreprenörerna tror jag inspirerade många. I mediesektorn, som var ny på den tiden, fanns chans att ta sig fram på många sätt och där skapade hon verkligen sin egen väg. För mig har hon betytt oerhört mycket, hon är en av mina bildhuggare, som format den jag är.”

Men för Maria Borelius är det främst ett privat minne som dominerar den här dagen.

”När jag hörde om Annie kom jag att tänka på när hon fyllde 40 år och hon bjöd alla sina vänner till Västindien. Det var en fantastisk resa som vi gjorde tillsammans och i dag är hon oerhört saknad av väldigt många”, säger Maria Borelius.

Dagens industris chefredaktör Lotta Edling minns Annie Wegelius som "en banbrytande tv-chef, entreprenör, kreatör och på alla sätt fantastisk person som sörjs av många nu".

Även medieveteranen Pelle Törnberg minns Annie Wegelius.

”Första gången som vi träffades var när Robert Aschberg och jag anlitades av Jan Stenbeck för en miljon år sedan. Annie var då en oerhört ung och oerhört mäktig programchef på TV3, det vill säga beställare till Strix Television. Sverige var tillsammans med Albanien sist i Europa med att få kommersiell tv och etablissemanget stod knappast och applåderade åt människor som Annie på überkommersiella TV3. Men hon var tuff, och trygg, en stadig person. Det finns faktiskt ett ord som sammanfattar henne bäst: integritet. Annie hade integritet.”

En annan sida som fler lyfter när det gäller Annie Wegelius är hennes sinne för humor.

”Annie var jätteduktig, påläst, kraftfull – hon hade liksom inte problem att ta beslut, tydlig, man visste man vad man hade henne – allt det där som man ska vara som chef, men inte bara det. Hon var dessutom jäkligt kul, på det där busiga och charmiga sättet – ingen mediefjant utan kul på riktigt. Det finns väl ingen bransch som exponerar sina medarbetare så mycket som tv-industrin, och det är inte alla kom kan hantera det. Det kunde Annie.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?