1515

Tv-konflikten eskalerar – Discovery anmäler Com Hem

Striden mellan programbolaget Discovery och tv-distributören Com Hem ser ut att vara långt irån en lösning. På onsdagen anmälde Discovery Com Hem till Konkurrensverket.

Bild:TT

Tv-bråket mellan Discovery pch Com Hem växlade upp ytterligare ett steg på onsdagen då Discovery lämnade in en anmälan mot Com Hem till Konkurrensverket. Programbolaget anklagar den svenska tv-distributören för att utnyttja sin dominerande ställning på marknaden.

"Com Hem/Boxer har en position som gör det möjligt att diktera villkor för programföretag och att starkt påverka vilka paket av tv-kanaler som ska vara tillgängliga för svenska konsumenter", skriver Discovery i anmälan.

Förhandlingarna har pågått i ett halvårs tid utan resultat. De delar av anmälan som berör förhandlingarna och kraven är till stor del maskade av Konkurrensverket men enligt Discovery har Com Hems krav varit kommersiellt omöjliga.

"De finansiella krav som Com Hem/Boxer ställt har ingen relation till det ekonomiska värdet i innehållet som Discovery tillhandahåller", heter det i anmälan.

Förhoppningen är att anmälan ska leda till en utredning av Com Hems agerande. det säger Discovery Networks Swedens presschef Dan Panas till nyhetsbyrån TT. 

"Tyvärr upplever vi nu det scenario som inte bara vi, utan även bland annat TV4, C More, Canal Digital, Telenor, Telia och många andra varnade Konkurrensverket för inför Com Hems köp av Boxer förra året", säger han.

Com Hem köpte statliga Boxer för drygt 1,3 miljarder kronor förra året.

Vid månadsskiftet slocknade Discoverys kanaler för 4,5 miljoner svenska kunder efter att avtalet mellan Discovery och Com Hem löpt ut.

Bråket handlar om att Discovery, som finansieras av avgifter från tv-distributörer, vill ha mer betalt av Com Hem.

När Di får tag i Com Hems presschef Fredrik Hallstan har han precis hört talas om anmälan.

"Vi ställer oss helt oförstående till att de har anmält oss till Konkurrensverket. Det här är en kommersiell förhandling där vi tyvärr inte har kommit överens än men vår ambition är att det här ska lösas vid förhandlingsbordet", säger han.

Sitter ni faktiskt i förhandlingar eller har de strandat?

"Vi kommenterar inte i media hur förhandlingarna går. Vår förhoppning och ambition är definitivt att lösa det här så våra kunder får tillbaka kanalerna."

Discovery fick fler dåliga nyheter under onsdagen. Branschsajten Broadband TV News rapporterar att grekiska Cosmote TV inte kommer att förlänga avtalet med programbolaget efter att förhandlingarna strandat.

Den grekiska distributören har en halv miljon kunder. Affären rör dock ett annat Discovery-bolag än det som är involverat i konflikten med Com Hem.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?