Klart: Tv-avgiften slopas efter nyår

Riksdagen har beslutat att ersätta nuvarande radio- och tv-avgift med en ny avgift, public service-avgiften. Det blir i realiteten en skatt som ska tas ut av alla över 18 år, som har en beskattningsbar inkomst.

Foto:Bertil Ericson / TT

Skatten blir 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. För 2019 blir avgiften maximalt drygt 1.300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst får en reducerad avgift.

Riksdagen gör en ändring i regeringens förslag och det gäller sändningstillståndens längd. Regeringen hade föreslagit att den första tillståndsperioden skulle vara tio år och därefter åtta år. Riksdagen anser att den första perioden ska vara sex år i stället med start från 2020, något S, V och MP reserverar sig mot.

Den nya avgiften tas ut från 1 januari 2019.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?