Annons

Tusentals svenskar har fått felaktiga coronaprovsvar

Tusentals personer i Sverige har fått ett felaktigt provresultat på sitt coronatest, meddelar Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Foto:Ole Berg-Rusten

”Det handlar om ett CE-märkt test från Kina”, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

”Felet i det CE-märkta kittet upptäcktes genom systematiskt kvalitetsarbete.”

Det handlar om ungefär 3.700 provtagna personer i Sverige som kommer få sitt tidigare provresultat tillbakadraget. Det gäller endast personer som fått ett positivt provsvar och personerna har i huvudsak haft milda symtom eller inga några symtom alls.

De felaktiga provsvaren upptäcktes i två laboratorier nyligen. Felet innebär att personer fått ett positivt utfall på PCR-test, som visar om man har en aktiv coronainfektion, trots att de inte var smittade. Personerna har tagit testerna själv, så kallad egenprovtagning.

Personer som fått felaktiga provsvar kommer från nio regioner i landet. Det gäller Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Västerbotten, Västmanland, Dalarna, Västernorrland, Sörmland och Blekinge.

Enligt Folkhälsomyndigheten har provsvaren korrigerats och de personer som fått felaktiga provsvar kommer att senast på torsdag att kontaktas personligen med de rättade provsvaren.

Det felaktiga testkitet är anmält till Läkemedelsverket.

Ytterligare en person med bekräftad covid-19 har rapporterats död i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har 5.814 smittade personer avlidit i landet till följd av pandemin.

Totalt har 86.891 personer bekräftats smittade av covid-19 i landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?