Annons

Tusentals strömlösa i snökaoset

Trafikverket varnar för nedfallna träd när kraftiga snömängder fortsätter att falla över landet. Tusentals är strömlösa i Stockholmsområdet och längs hela Östkusten ligger en klass 1-varning.

”Ta med en varm jacka om du blir stående”, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.

I Stockholmsområdet har det kraftiga snöfallet orsakat strömavbrott på ett flertal platser. På Ekerö är på söndagsmorgonen runt 1.700 hushåll strömlösa och i Vallentuna knappt 800, enligt Jess Öllersten hos Ellevio.

”Just med kraftigt snöfall är det här inte helt ovanligt, tyvärr. Vi är förberedda och har satt in mer personal. Ofta är det kortare avbrott, men tar det tid och börjar bli kallt inomhus kan det vara bra att försöka komma över till någon granne med ström.”

Även Vattenfalls kunder i Stockholmsområdet har drabbats av snöfallet. Vid niotiden på söndagen är drygt 4.000 hushåll strömlösa, säger presschef Mikael Petrovic Wågmark.

”Vi har problem med tung blötsnö som lägger sig på träd och grenar, som sedan lägger sig mot ledningar.”

Bor man i skärgården kan det vara bra att förbereda sig för strömavbrott, säger Mikael Petrovic Wågmark. Se till att ha en laddad mobiltelefon och har man en egen brunn kan man tappa upp vatten.

”Vi har mannat upp extra inför snöfallet och hoppas kunna hålla det under kontroll, men det är svårt att lova något.”

Under söndagen väntas de östra delarna av landet få 10–15 centimeter snö och klass 1-varningar är utfärdade för så gott som hela Östkusten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera