Annons

Tusentals protesterar mot rasism världen över

Piazza del Popolo, ett av Roms största torg, har fyllts av demonstranter till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA.

Protesten i Rom har så här långt varit fredliga. Och över hela världen protesterar människor i tusental – trots coronapandemin.

Foto:Roberto Monaldo

Manifestationen i Rom inleddes med att deltagarna stod på knä i åtta minuter under tystnad – en hyllning till George Floyd, den svarte man som dog i samband med ett polisingripande i USA för snart två veckor sedan och som satt i gång den nu världsvida protestvågen.

”Vi kan inte andas”, skanderade folkmassan.

Det var just dessa ord som George Floyd kämpade för att få fram när en polisman med sitt knä tryckte ned hans hals och nacke i samband med gripandet.

Även i London samlades tusentals människor under söndagen, bland annat utanför USA:s ambassad. Enligt BBC ska några demonstranter ha drabbat samman med polis, men i stort är protesten lugn.

I Bristol däremot har det varit mer dramatiskt, BBC rapporterar att en staty som föreställer parlamentsledamoten och slavhandlaren Edward Colston (som levde på 1700-talet) välts av demonstranter i den sydvästliga engelska staden.

I Spanien har också tusentals människor samlats utanför USA:s ambassad.

”Rasismen har inga gränser”, säger den 26-åriga översättaren Leinisa Seemdo från Kap Verde till nyhetsbyrån AFP.

”I alla länder som jag har bott i har jag diskriminerats på grund av min hudfärg”, fortsätter hon.

Demonstrationer hålls också i flera andra städer i Spanien.

I Ungerns huvudstad Budapest har över 1.000 personer samlats utanför USA:s ambassad för att protestera och ropa slagord.

Protesterna sker samtidigt som allt fler länder inlett återöppningar efter att ha varit nedstängda under coronapandemins första fas, och flera regeringar har uppmanat sina medborgare att undvika folksamlingar på grund risken för att smittspridningen ska ta ny fart.

Under dagen väntas också demonstrationer i amerikanska städer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?