Annons

Tusentals i protest mot kvinnovåld i Frankrike

Tusentals personer demonstrerar runt om i Frankrike i protest mot det omfattande våld mot kvinnor i nära relationer som förekommer i landet.

Foto:Thibault Camus

Hittills i år har minst 116 kvinnor mördats av sina nuvarande eller tidigare partner, visar officiella siffror.

Lördagens protest inleddes utanför operahuset i huvudstaden Paris. Många demonstranter var klädda i lila och flera bar lila plakat med texter som ”Krossa tystnaden – inte kvinnor” och ”Ner med patriarkatet”.

Liknande demonstrationer arrangerades på cirka 30 olika platser runt om i Frankrike.

Enligt den dystra statistiken mördas en kvinna av en närstående person var tredje dag. Våld inom äktenskapet eller partnerskapet drabbar 220 000 franska kvinnor varje år.

”Vårt system skyddar inte dessa kvinnor”, konstaterade landets justitieminister Nicole Belloubet nyligen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?