1515

Tusentals flyg inställda efter amerikansk "bombcyklon"

Tiotusentals människor är utan ström sedan en så kallad bombcyklon slagit till mot USA:s östkust.

"Det kan bli en del förseningar till New York i dag, men inga inställda avgångar", säger Mariam Skovfoghed, SAS presschef i Danmark, till Di.

Bild:TT

Över 5.000 flyg ställdes in i snökaoset och skolor har hållits stängda. Varningar hade utfärdats för östkusten från North Carolina till Maine, med snöfall med vindbyar på över 30 meter per sekund.

SAS tvingades ställa in två avgångar till följd av stormen. Den ena från Arlanda till Los Angeles och den andra från Oslo till New York.

"Det beror på att två plan omdirigerades till Washington på torsdagen. De är kvar där, men kommer att plocka upp passagerare i New York senare i dag och återvända till Skandinavien. Så de är endast inställda i ena riktningen", säger Mariam Skovfoghed, SAS presschef i Danmark.

Bolaget räknar dock inte med fler inställda flyg till följd av ovädret.

"Det kan bli en del förseningar till New York i dag, från Stockholm och Köpenhamn, och möjligen några ytterligare. Men inga inställda avgångar", säger presschefen.

Hon konstaterar att flygplatserna i New York nu uppger att infrastrukturen åter är redo för nya passagerare.

"När vi ser på väderläget och pratar med flygplatser så handlar det dels om huruvida flygplatsen är öppen eller inte, men även hur det ser ut med tåglinjer och taxibilar, så passagerarna kan ta sig från flygplatsen", säger Mariam Skovfoghed.

I Bostonområdet föll tre decimeter snö, och mer väntas enligt prognosen. I delar av New Jersey har det fallit över fyra decimeter nysnö. Under veckan har snön fallit i Savannah, Georgia för första gången på flera år.

"Det här är en allvarlig, allvarlig storm. Vi räknar med svåra förhållanden i flera dagar, i synnerhet vad gäller kylan", säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio under en presskonferens, enligt New York Times.

För Norwegians del har inga flyg till eller från Sverige påverkats av ovädret.

"Vi hade några inställda flyg inatt från JFK som skulle till Paris, Köpenhamn, Oslo och Gatwick. Men nu ser det ut som att vädret har förbättrats betydligt, så från och med i eftermiddag kommer flygen kunna gå som vanligt igen – kanske med några förseningar", säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, till Di.

Klockan 13.00 på fredagen, svensk tid, ska flygplatsen JFK i New York öppnas igen. Norwegian ska sätta in en extra flygning för att så många strandsatta passagerare som möjligt ska kunna komma hem.

I USA kopplas minst 14 dödsfall till vädret den senaste tiden, extrem kyla följt av snöfallet. Bland dem finns fyra dödsoffer i trafikolyckor i North Carolina och tre som frusit ihjäl i Texas.

I delstaten Virginia är över 40.000 invånare och företag utan ström.

Närmare 500 medlemmar ur nationalgardet har kallats ut längs med östkusten för att hjälpa till med transporter, bland dem 200 i delstaten New York, enligt försvarsdepartementet.

Snöfallet lättade under torsdagskvällen, men temperaturerna var fortfarande låga och väntas vara det över helgen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?