Annons

Tusentals demonstrerar nära G7-mötet

Tusentals miljö- och antiglobaliseringsaktivister gör gemensam sak med Gula västarna och baskiska separatister i en marsch nära den franska staden Biarritz, där G7-ländernas ledare möts i dag.

Fler än 13.000 poliser, uppbackade av soldater, vaktar toppmötet.

Foto:TT

Demonstranterna har strålat samman strax söder om Biarritz, i staden Hendaye vid den franska gränsen mot Spanien, för att uppmana världsledarna att hitta alternativ till dagens politik.

”De kapitalistiska toppledarna är här och vi måste visa dem att kampen fortsätter”, säger demonstranten Alain Missana.

”Det är mer pengar till de rika och inget till de fattiga. Vi ser skogarna i Amazonas brinna och Arktis smälta. Ledarna kommer att höra oss”, säger han.

Demonstranterna har med sig skyltar om bland annat homosexuellas rättigheter och situationen i Mellanöstern. Och om skogsbränderna i Brasilien.

"Statsöverhuvuden, Amazonas brinner. Agera nu", står det på en. "Nej till G7, för en annan värld", står det på en annan.

Marschen går från Hendaye över floden Bidassoa till den spanska staden Irun några kilometer söderut.

Handelsfrågor och bränderna i Amazonas väntas dominera samtalen under G7-mötet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?