1515
Annons

Tusentals demonstrerar för Trump i Washington

Tiotusentals demonstranter har samlats i Washington för att ge sitt stöd till USA:s sittande president Donald Trump och för att protestera mot höstens valresultat, som kongressen ska bekräfta i dag. Trump väntas tala till sina anhängare under dagen.

Foto:Evan Vucci

Nästan fyra tusen poliser har satts i tjänst för att hålla ordning i huvudstaden under dagen.

Inne i Capitolium väntas kongressens godkännande av valresultatet bli utdragen, en procedur som normalt endast är en okontroversiell formalitet. Över hundra republikaner väntas invända mot rösträkningen i vissa delstater – de som demokraten Joe Biden vann och där de hävdar, utan bevis, att det har förekommit fusk eller andra oegentligheter.

Men även utanför politikens högborg kan det bli tumultartat.

Under dagen har tiotusentals demonstranter tagit sig till huvudstaden från hela USA för att demonstrera till stöd för Donald Trump och mot det de kallar valfusk.

”Min överbefälhavare har kallat och min Herre och frälsare har sagt åt mig att komma”, säger Debbie Lusk från Seattle till nyhetsbyrån AFP.

”Antingen tar vi tillbaka vårt land eller så finns det inte länge”, fortsätter hon.

Den avgående presidenten förväntas tala inför demonstranterna, och en av hans söner, Eric Trump, höll under förmiddagen ett tal inför folkmassan där han ifrågasatte valresultatet.

”Det spelar ingen roll. De kan ljuga, de kan fuska, de kan stjäla. Min far har startat en rörelse och den här rörelsen kommer aldrig någonsin dö”, sade Eric Trump. 

Enligt amerikanska medier har flera av de väntade demonstranterna på internetforum eggat varandra att ta med vapen.

The Washington Post skriver att den lokala polisen ska fokusera sitt arbete på att gripa alla som är olagligt beväpnade – staden har några av USA:s hårdaste vapenlagar och det är olagligt att bära vapen offentligt – medan nationalgardet ska försöka kontrollera folkmassorna.

Under tisdagen grep polisen tre personer som skulle delta i demonstrationerna, en för att ha burit vapen han inte hade licens för, en för att ha burit en pistol innanför sin jacka och en för trafikförseelser.

Polisen i huvudstaden har kallat in alla de nästan 4.000 poliser som finns till förfogande, och har ansvar för att hålla ordning under demonstrationerna tillsammans med bland andra 300 medlemmar i nationalgardet.

En ledare för den amerikanska våldsbejakande vit makt-gruppen Proud boys, som greps på måndagen, har släppts men portats från Washington DC och får inte ta sig in i staden under demonstrationerna.

Ett antal mindre demonstrationer med några hundra deltagare hölls redan på tisdagen, och vid tiotiden på kvällen utbröt bråk mellan några av dem och polisen, rapporterar The Washington Post.

Förutom mot det påstådda valfusket protesterade även demonstranterna mot användandet av ansiktsmasker mot coronaviruset. 

I båda frågorna har de stöd av presidenten som, förutom att han vägrar erkänna en valförlust och fortsätter att driva på om valfusket, uppmanar anhängarna att ta sig till huvudstaden. ”Be there, be wild!” – ”Kom dit, var vilda!” – skrev han till exempel på Twitter i december.

Trump själv ska hålla ett tal för demonstranterna på onsdagsförmiddagen, lokal tid. På Twitter har han uppmanat sina anhängare att komma tidigt till demonstrationen.

Elektorskollegiet har tidigare slagit fast valresultatet – 306 elektorer röstade som väntat på demokraten Joe Biden och 232 lade sina röster på Trump.

Officiella siffror visar att över 81 miljoner amerikaner röstade på Joe Biden i presidentvalet, som avgjordes den 3 november. Donald Trump fick 74 miljoner röster.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?