Tusentals demonstrerar för Trump i Washington

Tiotusentals demonstranter har samlats i Washington för att ge sitt stöd till USA:s sittande president Donald Trump och för att protestera mot höstens valresultat, som kongressen ska bekräfta i dag. Trump väntas tala till sina anhängare under dagen.

Foto:Evan Vucci

Nästan fyra tusen poliser har satts i tjänst för att hålla ordning i huvudstaden under dagen.

Inne i Capitolium väntas kongressens godkännande av valresultatet bli utdragen, en procedur som normalt endast är en okontroversiell formalitet. Över hundra republikaner väntas invända mot rösträkningen i vissa delstater – de som demokraten Joe Biden vann och där de hävdar, utan bevis, att det har förekommit fusk eller andra oegentligheter.

Men även utanför politikens högborg kan det bli tumultartat.

Under dagen har tiotusentals demonstranter tagit sig till huvudstaden från hela USA för att demonstrera till stöd för Donald Trump och mot det de kallar valfusk.

”Min överbefälhavare har kallat och min Herre och frälsare har sagt åt mig att komma”, säger Debbie Lusk från Seattle till nyhetsbyrån AFP.

”Antingen tar vi tillbaka vårt land eller så finns det inte länge”, fortsätter hon.

Den avgående presidenten förväntas tala inför demonstranterna, och en av hans söner, Eric Trump, höll under förmiddagen ett tal inför folkmassan där han ifrågasatte valresultatet.

”Det spelar ingen roll. De kan ljuga, de kan fuska, de kan stjäla. Min far har startat en rörelse och den här rörelsen kommer aldrig någonsin dö”, sade Eric Trump. 

Enligt amerikanska medier har flera av de väntade demonstranterna på internetforum eggat varandra att ta med vapen.

The Washington Post skriver att den lokala polisen ska fokusera sitt arbete på att gripa alla som är olagligt beväpnade – staden har några av USA:s hårdaste vapenlagar och det är olagligt att bära vapen offentligt – medan nationalgardet ska försöka kontrollera folkmassorna.

Under tisdagen grep polisen tre personer som skulle delta i demonstrationerna, en för att ha burit vapen han inte hade licens för, en för att ha burit en pistol innanför sin jacka och en för trafikförseelser.

Polisen i huvudstaden har kallat in alla de nästan 4.000 poliser som finns till förfogande, och har ansvar för att hålla ordning under demonstrationerna tillsammans med bland andra 300 medlemmar i nationalgardet.

En ledare för den amerikanska våldsbejakande vit makt-gruppen Proud boys, som greps på måndagen, har släppts men portats från Washington DC och får inte ta sig in i staden under demonstrationerna.

Ett antal mindre demonstrationer med några hundra deltagare hölls redan på tisdagen, och vid tiotiden på kvällen utbröt bråk mellan några av dem och polisen, rapporterar The Washington Post.

Förutom mot det påstådda valfusket protesterade även demonstranterna mot användandet av ansiktsmasker mot coronaviruset. 

I båda frågorna har de stöd av presidenten som, förutom att han vägrar erkänna en valförlust och fortsätter att driva på om valfusket, uppmanar anhängarna att ta sig till huvudstaden. ”Be there, be wild!” – ”Kom dit, var vilda!” – skrev han till exempel på Twitter i december.

Trump själv ska hålla ett tal för demonstranterna på onsdagsförmiddagen, lokal tid. På Twitter har han uppmanat sina anhängare att komma tidigt till demonstrationen.

Elektorskollegiet har tidigare slagit fast valresultatet – 306 elektorer röstade som väntat på demokraten Joe Biden och 232 lade sina röster på Trump.

Officiella siffror visar att över 81 miljoner amerikaner röstade på Joe Biden i presidentvalet, som avgjordes den 3 november. Donald Trump fick 74 miljoner röster.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?