1515
Annons

Turkiska valutastormar pressar fondsparare

Den turkiska valutakrisen bara förvärras när presidenten och centralbanken är på kollisionskurs. President Erdogan vill att folket plockar fram sina gömda dollar.

Bild:TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade på fredagen landets invånare att växla in utländsk valuta.

”De som fortsätter gömma ut utländsk valuta i madrassen borde växla in pengarna i lira eller guld”, sa Erdogan när han på fredagen invigde en ny bilhall i huvudstaden Ankara.

Om presidenten hoppades att hans uppmaning skulle lyfta den turkiska valutan blev han garanterat besviken. Liran tappade direkt 1,5 procent mot dollarn efter presidentens utspel.

Den turkiska liran har rasat över 17 procent i år och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan befinner sig på kollisionskurs med sin egen centralbank. På fredagen upprepade presidenten att det inte finns någon annan väg än att sänka räntorna.

"Vi ska öppna vägen för investerare genom låga räntenivåer", sa han på fredagen.

Det går tvärt emot centralbankens politik. I förra veckan höjde centralbanken oväntat räntan med 25 punkter till 8,50 procent för att stabilisera liran och bekämpa den stegrande inflationen.

President Erdogan har också uppmanat turkiska banker att sänka sina utlåningsräntor, en åtgärd som direkt slår mot bankernas vinster. Turkiska bankaktier har också tappat över 10 procent den senaste månaden på Istanbulbörsen.

Turkiska banker får också allt svårare att låna upp pengar internationellt.

”Utländska banker drar ner sin exponering mot Turkiet på grund av stigande risk, försämrade makroutsikter och en väntad nedgradering från Fitch", säger Cagdas Dogan, bankanalytiker på BGC Partners till Bloomberg.

Bland de svenska börsbolagen som är exponerade mot den turkiska valutan finns spelbolaget Betsson. Aktien backar 2,6 procent på fredagen.

Turkietfonderna har haft en bedrövlig i höst när orosmolnen hopar sig. Konjunkturen ser ut att vika nedåt, landet är inblandat i Syrienkriget och den politiska situationen är osäker efter sommarens misslyckades statskupp som president Erdogan utnyttjat till egen fördel.

Över 7.000 sparare har lagt sina PPM-pengar i Turkietfonder. Störst är East Capital Turkietfonden som tappat 15 procent senaste månaden. Tack vare ett starkt första halvår är fonden ”bara” ned 10 procent i år.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?