1515

Turkiska styrkor trappar upp anfallet – förenekar attack mot USA-bas

Turkiska styrkor trappar upp anfallet i norra Syrien. Antalet dödsoffer ökar.

Samtidigt höjs tongångarna mellan USA och Turkiet sedan Turkiet uppges ha beskjutit ett område i närheten av amerikanska soldater.

Foto:Lefteris Pitarakis

Tjocka rökpelare syns längs frontlinjen i närheten av den syriska staden Ras al-Ain. Turkiet intensifierade sitt anfall i nordöstra Syrien under lördagen, enligt en Reutersreporter som befinner sig vid gränsen.

Över hundra soldater har dödats sedan anfallet inleddes i onsdags, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). 74 från de kurdiska styrkorna och 49 som strider på Turkiets sida. 20 civila har omkommit i striderna, enligt SOHR. De flesta av offren kommer från området kring orten Tal Abyad.

USA:s regering har under Turkiets offensiv intagit en ambivalent hållning. Offensiven inleddes några dagar efter det att landets ledare hade pratat i telefon med varandra. USA drog efter telefonsamtalet tillbaka sina styrkor från området, vilket har ansetts innebära ett sorts godkännande av offensiven.

Det i sin tur har förnekats från amerikanskt håll.

”Ingen gav grönt ljus till den här turkiska insatsen, snarare tvärtom. Vi pressade hårt på alla nivåer för att turkarna inte skulle genomföra den här insatsen”, säger försvarsminister Mark Esper, och tillade att USA dagligen har bett Turkiet att avbryta offensiven.

Tonen mellan USA och Turkiet har hårdnat ytterligare sedan artillerield, avfyrad från turkiska ställningar, slog ned i närheten av amerikanska soldater, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

”Explosionen inträffade inom några få hundra meter från en plats utanför säkerhetszonen och är ett område där turkarna vet att USA:s styrkor är närvarande”, säger Brook DeWalt, kapten i den amerikanska flottan.

Ingen amerikansk soldat kom till skada, enligt flottan, som uppger att USA:s styrkor inte har dragit sig tillbaka från staden Kobane i Aleppoprovinsen nära gränsen till Turkiet.

Turkiets försvarsdepartement förnekar att den amerikanska basen var målet för attacken.

”Det sköts ingen eld över huvud taget på den amerikanska observationsposten”, säger försvarsminister Hulusi Akar till den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Departementet säger att alla åtgärder vidtagits för att försäkra sig om att ingen amerikansk bas kom till skada, samtidigt som man besvarade eld som kom från ett område i närheten av en amerikansk bas i Kobane. Turkiets eldgivning ska ha avbrutits när man informerades om händelsen från USA.

På fredagen intensifierade USA pressen, då Pentagon offentligt uppmanade Turkiet att avbryta militäroffensiven. President Donald Trump undertecknade en presidentorder som ger myndigheter befogenheter att belägga den turkiska regeringen med sanktioner.

”Vi hoppas att vi inte behöver använda dem, men vi kan sänka Turkiets ekonomi om det krävs”, sade finansminister Steven Mnuchin.

President Recep Tayyip Erdogan avfärdar den växande internationella kritiken mot anfallet.

Turkiet ”kommer inte att sluta, oavsett vad någon säger”, sade Turkiets president under fredagen.

Landets utrikesdepartement hotar med vedergällning som svar på hotet om sanktioner.

”Turkiet slåss mot terrororganisationer som skapar ett hot mot dess nationella säkerhet. Det råder ingen tvekan om att vi kommer att hämnas (…) alla åtgärder som görs mot detta”, skriver departementet i ett uttalande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?