1515

Krissignal: Turkiska regeringen uppmanar företag att införa rabatter

Turkiets regering uppmanar nu landets företag att ge rabatt med 10 procent på sina varor för att mildra inflationssmällen. 

I turkiska butiker går poliser och kontrollerar höga priser.

Foto:Lefteris Pitarakis

Den turkiska finans- och valutakrisen ledde till en inflationshöjning på nära 25 procent i september, och på tisdagen lanserade landets finansminister Berat Albayrak en ny kampanj för att hantera den skenande utvecklingen, rapporterar Financial Times. 

Initiativet ska pågå året ut och motverka det som finansministern benämner som en "spekulativ attack" mot liran i augusti. En dispyt mellan USA och Turkiet i somras om den amerikanske pastorn Andrew Brunson ledde till en kraftig försvagning av den turkiska valutan. 

Rabatterna kommer inte vara obligatoriska, men Albayrak uppmanar medborgare att välja företag som ansluter sig till kampanjen. 

"Ni bör gynna företag som deltar i kampanjen", sade han och for ut mot företag som ägnade sig åt "spekulation, opportunism och lagring" och uppmanade medborgare att ringa ett särskilt nummer för att rapportera ovanliga prishöjningar.

Bloomberg skriver på tisdagen i ett reportage att särskilda poliser nu skickats ut i butikerna för att kontrollera att priserna inte höjs för mycket, och att prisuppgifterna stämmer även i kassalinjen och att lösvikter stämmer.

Enligt finansminister Berat Albayrak, som utsågs av sin svärfar president Recep Tayyip Erdogan i juli, hävdar enligt Financial Times att den värsta krisen är över, trots att ekonomiska bedömare menar att landet hotas av recession.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?