ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Turkiska lirans ras pressar europeiska bankjättar

  • Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Lefteris Pitarakis

Den turkiska liran har sjunkit till nya bottennivåer. Och nu har oron spritt sig till europeiska bankaktier.

Turkiets president Erdogan kallar pressen på valutan för en "kampanj".

För första gången hittills passerades gränsen 6 lira per dollar under fredagsförmiddagens valutahandel. Vid ett tillfälle kostade en dollar så mycket som 6,20 lira, innan den turkiska valutan återhämtade sig något, rapporterar AFP.

Hittills i år har nu liran tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Det är inte bara den diplomatiska krisen mellan USA och Turkiet, som bland mycket annat handlar om Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som pressar liran. Det finns också en oro för att Turkiets centralbank inte ska förmå stå emot president Recep Tayyip Erdogan, som trots den tvåsiffriga inflationen i landet vill att räntorna ska sänkas, skriver Reuters.

Farhågorna har spätts på av Erdogans beslut i förra månaden att utse svärsonen till ny finansminister.

Nu börjar marknadsoron även påverka börsen, och mer specifikt aktierna i europeiska banker som har verksamhet i Turkiet eller har andra former av exponering mot landet.

Den europeiska centralbanken, ECB, har de senaste månaderna tittat närmare på kopplingarna mellan eurozonens banker och Turkiet. Och enligt ECB är spanska BBVA, Italiens Unicredit och franska BNP Paribas särskilt utsatta, rapporterar Financial Times med hänvisning till två anonyma källor. De tre utpekade bankerna föll alla rejält under förmiddagshandeln.

Investmentbanken Goldman Sachs varnade tidigare i veckan för att en fortsatt nedgång för liran skulle kunna utgöra ett hot även mot Turkiets inhemska banksektor.

Erdogan själv verkar, åtminstone utåt, ta lätt på lirans ras, som enligt honom beror på "kampanjer" mot Turkiet.

”Vi kommer inte att förlora det ekonomiska kriget”, säger han i en intervju med den statliga tv-kanalen TRT Haber.

Presidenten uppmanar även turkar som har "dollar, euro eller guld under kudden" att bege sig till växlingskontoren och växla mot lira, för att stötta valutakursen.

”Det är en nationell kamp.”

Och till nyhetsbyrån Anatolia säger Erdogan att Turkiet, med guds hjälp, kommer att klara av den ekonomiska situationen, precis som man klarade av att hantera de översvämningar som i veckan drabbade provinsen Ordu vid Svarta havet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies