1515
Annons

Turkiska liran på träsknivåer

Den turkiska valutan har tappat stort mot både dollar och euro de senaste dagarna. Orsakerna till valutaraset går att hitta både inom och utanför landets gränser.

President Recep Tayyip Erdogan.
President Recep Tayyip Erdogan.Bild:Axel Schmidt

Turkiska liran fortsatte sin kräftgång på torsdagen och noterade rekordlåga nivåer mot både dollar och euro. Istanbulbörsen tappade 2 procent i spåren av valutastormarna.

Hittills i år har liran tappa 17 procent, mest av alla tillväxtländers valutor. Den turkiska valutan är till och med sämre än den argentinska och mexikanska peson.

Trycket ökar nu på Turkiets centralbank att agera, förra veckans överraskande räntehöjning med 25 punkter till 8,50 procent har inte lyckats stabilisera liran.

”Marknaden sitter på de starkaste korten eftersom den vet att centralbanken inte kan försvara valutan på annat sätt än att höja räntan”, säger Cristian Maggio, analyschef på TD Securities i London.

Men politikerna, med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen, vill inte se någon räntehöjning. Konjunkturen är på väg att vika av nedåt, samtidigt som landets politiska situation är högst osäker. President Erdogan har utnyttjat sommarens misslyckades statskupp för att stärka sin egen makt och försöker få igenom en ändring av konstitutionen för att bli ännu mäktigare.

Samtidigt har förlorarna på lirans fall, både fackförbund och företag, krävt att regeringen ger ekonomisk kompensation för de högre kostnaderna som den svaga valutan medför.

Även externa faktorer pressar liran, det globala räntelyftet efter Donald Trumps seger var dåliga nyheter för Turkiet som behöver låna pengar för att täppa till de stora hålen i statsbudgeten. Det stigande oljepriset efter onsdagens Opec-möte gör inte saken bättre.

I bakgrunden spökar också oron för att Turkiets inblandning i Syrienkriget ska eskalera till en militär konflikt med Ryssland, något av en geopolitisk mardröm.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?