Annons

Turkiets president vägrar möta USA:s vicepresident och utrikesminister

Turkiets president, Tayyip Erdogan, vägrar möta USA:s vice president Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo, som är på väg till huvudstaden Ankara, rapporterar AFP.

Foto:AP

Tayyip Erdogan avser att vänta in ett eventuellt möte med president Donald Trump men avser inte att vika från tidigare kommunicerad linje om att offensiven mot Syrien fortsätter, skriver AFP.

”De kommer att få möta sina motsvarigheter”, sade den turkiske presidenten.

Tidigare på onsdagen sade Tayyip Erdogan att enda sättet att få de uppblossade stridigheterna att avta är om de kurdiska styrkorna lägger ned sina vapen. Det var efter att USA drog tillbaka sitt militära stöd till den väpnade kurdledda alliansen SDF som Turkiet gick till anfall.

Stämningen mellan Turkiet och USA har surnat avsevärt efter Donald Trumps beslut att rulla tillbaka de amerikanska trupperna och mötts med häftig både internt och utrikes.

Under måndagen aviserades sanktioner mot Turkiet och under tisdagskvällen åtalades statligt ägda Halkbank för att ha försökt bistå Iran att bryta mot amerikanska sanktioner. I Turkiet har åtgärden mot banken beskrivits som politisk vedergällning medan Vita huset lyft fram saken som en separat händelse.

Halkbanks aktie handlades ned med omkring 6 procent på Istanbulbörsen på onsdagseftermiddagen och flera andra storbanker drogs med.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera