Turkiets "järnlady" är redo att utmana Erdogan

Turkiets "järnlady" vill bli landets första kvinnliga president.

Fast besluten om att utmana Recep Tayyip Erdogan ger Meral Aksener nytt hopp till den skadeskjutna oppositionen.

Internationellt liknas hon vid den brittiska "järnladyn" Margaret Thatcher. Men hos sina anhängare går hon under namnet "Asena", en mytomspunnen varghona som enligt en turkisk sägen födde tio söner, till hälften människor och till hälften vargar.

Och när 61-åriga Meral Aksener förra året reste runt i Turkiet för att kampanja mot den folkomröstning som syftade till att stärka presidentmakten och som Recep Tayyip Erdogan tog hem med knapp marginal möttes hon av öronbedövande jubel. Sedan dess har den tidigare inrikesministerns popularitet stärkts ytterligare i det polariserade Turkiet.

"Aksener är en erfaren, slipad och stenhård politiker. Hon är en karismatisk talare med full kontroll över det politiska spelet", säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Sedan kuppförsöket 2016 råder undantagstillstånd i Turkiet. Kritiker anser att Recep Tayyip Erdogan har utnyttjat situationen för att slå brett mot utpekade kuppmakare såväl som mot meningsmotståndare. Tiotusentals människor har fängslats eller fått sparken från sina jobb.

Oppositionen, med det Republikanska folkpartiet (CHP) i spetsen, har — stora regimkritiska demonstrationer till trots — inte lyckats bjuda något effektivt motstånd. Anhängare till det prokurdiska Folkens demokratiska parti (HDP) har gripits efter kuppförsöket och sitter fängslade tillsammans med flera borgmästare, parlamentsledamöter och partiledningen.

"Oppositionen i Turkiet har varit oorganiserad under lång tid, plågad av inre maktkamper och misslyckade ledare som vägrar att ge upp. Tonvikten ligger på lojalitet och lydnad snarare än kompetens eller nya idéer", säger White.

"Unga och kvinnor som lyckas knipa positioner inom dessa partier har liten chans att påverka."

Men det är här som Aksener kommer in i bilden. Hon uteslöts från det ultranationalistiska Nationella handlingspartiet (MHP) sedan hon kritiserat dess allt närmare samarbete med Erdogan inför folkomröstningen. I oktober förra året lanserade Aksener Iyi (Det goda partiet) och hon reser redan runt för att värva röster med argument om att återupprätta yttrandefriheten och behålla det parlamentariska systemet.

I ett land där kritik av makten kan sluta i fängelse säger sig Aksener inte vara rädd. Förändringarna i grundlagen — som kritiker menar kommer att göra presidenten i princip enväldig — träder i kraft först efter det president- och parlamentsval som är planerat till 2019. Fast besluten om att utmana Erdogan har Aksener lovat att det inte kommer att hända.

"Aksener har positionerat sig som en mitten-höger-politiker, vilket är "the sweet spot" hos turkiska väljare. Samtidigt går Erdogans stöd ner, med jordbruksorganisationer på landsbygden som protesterar mot (regeringspartiet) AKP:s politik", säger White.

Aksener hoppas locka väljare från både nationalister på högerkanten såväl som mer liberala mittenväljare som är missnöjda med Erdogan. Men bakgrunden i MHP kan ställa till problem, om hon inte lyckas tvätta bort den ultranationalistiska stämpeln som troligtvis kommer att stöta bort kurdiska väljare.

Uppförsbacken är betydande. Men lyckas Aksener stjäla röster från CHP, MHP och AKP kan hon "mycket väl" kamma hem segern, enligt White.

"Men det beror förstås på huruvida Erdogan kommer att tillåta att någon annan vinner valet."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?