1515
Annons

Turkietkännaren: Bidens samtal var avgörande

Att USA:s president Biden tog kontakt med Turkiets president Erdogan kan ha varit avgörande för att han skulle släppa sitt veto för Sveriges Natoansökning.

Det tror Turkietkännaren Jenny White.

Joe Biden och Recep Tayyip Erdogan
Joe Biden och Recep Tayyip ErdoganFoto:Pablo Martinez Monsivais, Burhan Ozbilici

Efter en lång process stod det på tisdagskvällen klart att Turkiet, Sverige och Finland nått en överenskommelse som gör att ansökningsprocessen om Natomedlemskap kan rulla vidare.

Men det var inte bara avtalet som gjorde att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan släppte på vetot precis nu, enligt Jenny White, professor emerita vid Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet.

”Den var viktig, men att Erdogan fick ett samtal av USA:s president Joe Biden för några dagar sedan var troligen avgörande. Att han kan visa att han har en dialog och en personlig kontakt med den amerikanske presidenten är oerhört viktigt”, säger hon till TT.

Erdogan har under hela sin tid vid makten varit mån om relationen till USA och har haft samtal med de tidigare presidenterna Obama och Trump. Men nuvarande president Biden har inte varit i kontakt med honom hittills.

”Det är presidentval i Turkiet snart och Erdogan har tappat i stöd. Att han kan ta rollen som en stark ledare med internationella relationer är oerhört viktigt för honom och en personlig relation med USA:s president är viktig. Där har den turkiska oppositionen inget att komma med”, säger Jenny White.

Enligt henne är det viktigare att Biden öppnat för att träffa Erdogan framöver än det faktiska innehållet i samtalet.

Även Magnus Christiansson, universitetslektor och Natoforskare på Försvarshögskolan lyfter dialogen med Joe Biden som viktig.

”Det kan ha varit en större framgång för Turkiet att ha blivit lovad ett toppmöte med Biden och eventuella samtal om stridsflygplan än överenskommelsen i sig”, säger han. 

Den överenskommelse som Turkiet, Sverige och Finland formulerat är precis lagom vag anser hon. Det framgår bland annat att Sverige inte ska stötta kurdiska rörelserna YPG och PYD eller Gülenrörelsen. Det skulle kunna tolkas som att Sverige betraktar dem som terrororganisationer men det står inte uttryckligen.

”Jag tolkar det inte som att Sverige behöver överge några av sina värderingar eller förhållningssätt. Det borde inte påverka det humanitära stöd som Sida ger till människor som bor i regioner där YPG och PYD finns.”

”För Turkiet är det viktigaste att överenskommelsen innebär ett erkännande av de hot mot säkerheten de upplever med PKK, YPG och PYD. Att landets benämns med den nya skrivningen Türkiye är en viktig signal”, säger Jenny White.

Att Turkiet släppte på vetot precis nu tror hon beror på att Erdogan fått ut så mycket han kan av processen innan irritationen från omvärlden blir för stor.

”Blockering av Sveriges Natoansökan har till exempel inte lett till att Ryssland gett klartecken till att Turkiet kan gå in med militära styrkor i Syrien. Det är en bra tid för honom att ta ett steg tillbaka”, säger Jenny White. 

Magnus Christiansson reagerar på punkten i överenskommelsen om att länderna ska etablera en gemensam polis- och underrättelsemekanism.

”Det kan vara ett sätt för Turkiet att skaffa sig en bättre bild över den kurdiska diasporan i Sverige. Men frågan är vad det innebär i praktiken att Sverige och Turkiet delar underrättelseinformation, det återstår att se.”

Han pekar på att de två länderna har en skild syn på vad som är kurdisk terrorism och att Sverige delar den typen av information med en auktoritär stat kan vara problematiskt.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper de industriföretag att hitta hållbara lösningar

Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.
Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Södertälje Science Park utökar satsningen på företagsstöd till små och medelstora producerande företag i Stockholmsregionen. I det kostnadsfria affärsutvecklingsprogrammet Liften hjälper de företag att hitta hållbara lösningar på utmaningar i sina verksamheter.

– Man kan säga att vi skapar ett Gnosjö i Stockholm, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Mötesplatsen för hållbar produktion – läs mer här.

Södertälje Science Park kallar sig för en mötesplats för hållbar produktion. De erbjuder flera olika program och aktiviteter som stärker och utvecklar företag inom hållbar produktion, eller med industrinära tjänster. Ett av erbjudandena är affärsutvecklingsprogrammet Liften, som riktar sig mot producerande industriföretag i Stockholmsregionen. Det långsiktiga målet är att stärka regionens innovationskraft och skapa starkare nätverk mellan regionens producerande företag.

– Stockholm är känt för tech, IT, finans och life science, men industriföretagen brukar inte lyftas fram på samma sätt trots att den tillverkande industrin är enormt viktig för regionen, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften på Södertälje Science Park och betonar att det finns en stor lucka att fylla.

– Det saknas en stark sammanhållande regional spelare för produktion och industri i Stockholm, vilket gör att tillverkande företag i stor utsträckning saknar nätverk och samarbeten. Här spelar Liften en stor roll, säger Maria Rylander Masoumi.

Erbjuds ett nätverk

Deltagarna i Liften får bland annat lära sig mer om hur man arbetar med hållbar innovation i företaget, bland annat genom affärskultur, designprocesser och omvärldsspaning.

– Efter avslutat program erbjuder vi dem ett nätverk där de kan utbyta lärdomar och erfarenheter med andra företag, säger hon.

Affärsutvecklingsprogrammet Liften har arrangerats i flera omgångar. En av deltagarna i den senaste omgången var Kontaktpressning som tillverkar specialanpassade industrikablage. Bolaget grundades 1965 och i dag levererar de produkter över hela världen. Deras kunder finns inom de flesta industrisegment som till exempel telekom, infrastruktur, medicin, maskinbyggnation, militär, flyg, kraft och belysning.

– Vi vill växa som företag och ett sätt att göra det är genom att lära sig av andra. Vi ville även utmana oss själva. Det handlar till exempel om ny teknik som vi inte helt behärskar. Jag kände också att vi var i behov av stöd och råd för att våga tänka framåt, säger Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Paula Falk, vd på Kontaktpressning.
Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Hon är mycket nöjd med programmet som bland annat har gett bolaget ett kvitto på att de är på rätt väg framåt.

– Vi gick in på djupet och vågade ifrågasätta vårt arbete och framtid. Det var mycket lärorikt. Ni kommer vi att kunna fortsätta utvecklas tack vare den kunskap som vi har fått med oss från Liften, säger Paula Falk.

”Viktigt lära sig av varandra”

Kontaktpressning befinner sig i slutfasen av det tolv veckor långa programmet. Efter avslutat program kommer de bli en del av Södertälje Science Parks industrinätverk.

– Det är viktigt att lära sig av varandra. Södertälje Science Park sitter på en enorm kunskap, de är hjälpsamma och brinner för att hjälpa oss. De är även lyhörda inför våra behov, säger Paula Falk.

Hon rekommenderar andra företag att gå programmet.

– Vi är en liten organisation som har begränsat med tid, men det har varit värt varenda minut. Jag har även växt och utvecklats i min roll som vd, säger Paula Falk.

Är ni ett producerande företag som vill utveckla era affärer? Läs mer om Liften.

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Astra Zeneca stämmer tidigare anställd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har stämt Chris Sheldon, en tidigare högt anställd tjänsteman på företaget. Enligt Astra Zeneca är stämning till för att Sheldon inte ska dela med sig av känslig information på sin nya arbetsplats GSK, Glaxosmithkline.  Det rapporterar Bloomberg News.  

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt Astra Zeneca var Sheldon nära att bryta ett avtal han skrivit med företaget. I september 2021 skrev Sheldon under ett avtal som förhindrade honom från att dela med sig av konkurrenskänslig information. Sheldon var en av Astras högst anställda personer under sin tid på bolaget.

2017 stämde Astra Zeneca Luke Miels, en annan anställd som bytte till GSK.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera