Annons

Turkietexperten: ”Erdogan är en väldigt skicklig politiker”

Hot om bojkott hänger som ett svart moln över svenska företag från den muslimska delen av världen. Och ett strategiskt misstag av Ulf Kristerssons regering ligger Sverige i fatet, enligt Turkietexperten Aras Lindh.

Ulf Kristersson och Tayyip Erdogan.
Ulf Kristersson och Tayyip Erdogan.Foto:TT/AP

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från SnowflakeAnnons

De kommer att bli vinnarna inom AI

Vi lever i dag i en alltmer datadriven värld där AI, maskininlärning och deep learning diskuteras i styrelserummen och driver upp företagens värderingar. Men alltför mycket fokus läggs på algoritmerna och vilka tekniska verktyg man ska ha. Vinnarna kommer istället bli de som verkligen kan utnyttja all tillgängligt data – och helt nya dataleverantörer som vidareförädlar och säljer befintligt data. Det menar Mats Stellwall, Data Science och Analytics Specialist på Snowflake. 

AI, data science och maskininlärning handlar i grunden om att hitta mönster i extrema mängder data för att kunna förutse olika händelser och fatta rätt affärsbeslut. Det kan handla om att kunna bättre förutsäga vilka kunder som är i risk att lämna oss, att automatisera olika beslutsprocesser eller att identifiera komponenter som riskerar att fallera. För att besvara frågorna ägnar vi oss för mycket åt att jaga de senaste algoritmerna och att diskutera självlärande system. Men faktum är att systemen aldrig blir bättre än den data man har, konstaterar Mats Stellwall. Till exempel om vi vill om vill förutsäga vilka kunder som är i risk att lämna oss, vet vi verkligen vilka kunder vi vill ha? Och vilka vi vill behålla? 

– De som kommer att bli vinnare är de som utnyttjar all data som finns tillgänglig för oss, och leverantörerna som förädlar och säljer befintligt data. De kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch. 

Krävs en mognad

Men hur gör man för att bli en av dessa vinnare? Initialt handlar det om förståelsen för datat och vad som behövs för att man ska kunna agera på det. För att kunna säga att man faktiskt är datadriven på riktigt behöver man veta vad man har för data, var det finns, av vilken typ det är, och vad den betyder för det man vill uppnå. Att lyckas med detta sker inte över en natt, tvärtom är det en resa. 

– Man kan inte gå från noll till hundra tyvärr, det krävs en mognad för att kunna förändra ens företagskultur till att gå från att fatta beslut på magkänsla till att basera dom på information som är relevant. Men det handlar inte om att AI ska ta beslut för oss, utan snarare hjälpa oss att ta informerade beslut, säger Mats Stellwall. 

Börja internt

Med bättre underlag kan man alltså fatta bättre beslut. Och med mer relevant data blir besluten mer faktabaserade. Man behöver förstå vad man behöver för att till exempel ha en bättre bild av sina kunder, och sedan utifrån det också vad som behövs för att realisera det.

– Man behöver börja med att se på sin egen interna data och specifika områden där man har flest utmaningar idag och se vad som behövs göras för att få bättre data. Det kan vara saker som att fånga upp kunder som lämnar innan köp eller att definiera vilka typer av kunder som är viktiga att behålla. Det är också viktigt att göra den data man har tillgängligt så att fler kan använda den utan att behöva leta i olika silos.

Ger en helhetsbild

Med Snowflakes plattform kan företag samla all data på ett ställe och få en helhetsbild utan att behöva ägna massor av tid på det. Det gör dom dels genom att hämta data från tredjeparter genom deras marknadsplats, till exempel väderdata eller makroekonomiska data. Genom plattformen kan man också enkelt dela data med leverantörer, kunder och partners på ett enkelt sätt. 

– Om man kan dela data kring en komponent eller lagersaldo med andra parter så kan man planera enklare och bli mer effektiv. Det är just enkelheten vi vill möjliggöra så att våra kunder kan fokusera på att bygga sin verksamhet istället för att fokusera på komplicerad teknik. 

– Värt att komma ihåg inom området AI är att ingen applikation är bättre än datat vi föder den med. Ger vi algoritmerna dåliga data att jobba med kommer resultatet bli lika dåligt. Vi kan inte bygga ett hus utan ordentlig grund, då kommer det förr eller senare att rasa, avslutar Mats Stellwall. 

Läs mer om Snowflake här 

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera